ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Slovenija izgubila milione evra zbog ruskih kontrasankcija

Slovenija izgubila milione evra zbog ruskih kontrasankcija

Šteta Slovenije izazvana zabranom isporuke mleka i mlečnih proizvoda u Rusiju za godinu dana je dostigla deset miliona evra, izjavio je ambasador te zemlje u Moskvi Primož Šeligo.

Prema rečima slovenačkog ambasadora, smanjenje trgovinske razmene u Sloveniji u 2015. godini iznosilo je 30 odsto. Primož Šeligo to povezuje kako sa sankcijama tako i sa padom cena nafte i gasa i kolebanjem kursa rublje.

„Samo zbog zabrane isporuke mleka i mlečnih proizvoda, Slovenija je izgubila oko deset miliona evra, tj. to je direktna šteta. Naravno, tu je i problem nedostatka novca kod ruskih preduzeća. Da postoji ’živi kapital‘, zajednička cifra sigurno bi bila manja“, rekao je diplomata u intervjuu listu „Izvestija“.

Pri tome, on naglašava da čak i u takvim uslovima u odnosima Rusije i Slovenije se vidi pozitivna dinamika.

„Uvek sam govorio, u kojoj god zemlji da je kriza, a ja se seća ruske krize 1998. godine, ova preduzeća koja su ostala na tržištu u ovom periodu posle su dobila samo pluseve. Ni sada situacija nije drugačija — treba sačekati dva-tri godine, posle će biti bolje. Najvažnije je da slovenačka preduzeća ne odu sa ruskog tržišta“, dodao je ambasador.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *