ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / USA / Trump je i službeno postao kandidat za predsjednika SAD-a. Evo male kronologije uspjeha tipa kojeg nismo shvaćali ozbiljno

Trump je i službeno postao kandidat za predsjednika SAD-a. Evo male kronologije uspjeha tipa kojeg nismo shvaćali ozbiljno

Donald Trump i službeno je postao republikanski kandidat za predsjednika SAD-a. Nakon višemjesečne unutarstranačke kampanje, Trump je u četvrtak prihvatio republikansku nominaciju. Sada ga čeka finalno odmjeravanje snaga s Hillary Clinton, kandidatkinjom Demokratske stranke.

Clinton je već sinoćnjim govorom pokazao da će kampanja biti oštra. Optužio je Clinton da je kao državna tajnica iza sebe ostavila “smrt, razaranje, terorizam i slabost” i obećao da će biti oštar prema kriminalu i ilegalnim imigrantima.
Republikancima je očito takav način ulaska u završni dio kampanje odgovarao, pa su na njegove kritike upućene Clinton, uzvikivali “Zatvori je”. Trump im je na to odvratio: “Porazimo je u studenome.”
Službena kandidatura i govor Trumpa zatvorili su četverodnevni kongres Republikanaca, koje je dosta polarizirala Trumpova nominacija, što zbog njegovih često kontroverznih stavova, što zbog njegova nepredvidljivog temperamenta. Napravili smo malu kronologiju Trumpova puta do kandidature za američkog predsjednika.

1. Bio je teško dijete

Doland Trump rođen je 14. lipnja 1946., kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump. Majka Mary, rođena MacLeod, podrijetlom je iz Škotske. Rođena je na otoku Lewis na Vanjskim Hebridima, otočju zapadno od Škotske.
Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na sveučilištu Fordham, a poslije u sklopu Sveučilišta u Pennsylvaniji završio prestižni ekonomski fakultet Wharton.
Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon što je završio fakultet. Otac mu je na početku pomogao s “malim zajmom od milijun dolara”. Već 1974. preuzeo je obiteljski posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luksuznu stanogradnju.
Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencijama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u reality showu “Pripravnik” i njegovom nastavku sa slavnim osobama. Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi. Razmetljivi Trump tvrdi da vrijedi barem deset milijardi.

2. Do prošle godine uglavnom je punio stranice tabloida

Kako je uopće došlo do toga da poznati milijarder i biznismen postane jedan od kandidata. Njegova neočekivanja transformacija iz zvijezde reality emisija do favorita unutar Republikanske stranke, a sada i službenog kandidata, bila je tema mnogih analiza proteklih mjeseci. Većina tih analiza bazirala se strukturnim faktorima koji su pokretali njegovu popularnost, piše Vox.
Još prije godinu dana kada je najavio svoju kandidaturu u stranci, nitko to nije uzimao za ozbiljno. Prije nego se upustio u predizbornu kampanju bio je poznat najviše po svojim tornjevima, golf igralištima i casinima, razvodima kojima je punio tabloide i reality showom “Pripravnik”.
No pokazao se neobično izdržljivom ‘političkom životinjom’, piše France Presse. Većinu svojeg života bio je demokrat. Zatim neovisan. Pa je jedno vrijeme figurirao kao predsjednički kandidat Reformske stranke, da bi sada bio republikanski populist.

3. Oštar od samog početka

U lipnju 2016. najavio je svoju kandidaturu ovim riječima: “Dakle, dame i gospodo, i službeno sam se kandidirao za predsjednika SAD-a. Ponovno ćemo učiniti našu zemlju veličanstvenom”, rekao je okupljenima u svojem neboderu na Manhattanu. “Ja ću biti najveći predsjednik kad je u pitanju stvaranje novih radnih mjesta kojeg je Bog ikad stvorio”, kazao je Trump na početku kampanje za osvajanje republikanske nominacije.
Već tada je koristio vrlo provokativni rječnik i optužio Meksiko da u SAD šalje silovatelje i druge kriminalce”Šalju nam ljude koji imaju velikih problema i oni svoje probleme donose ovamo”, rekao je. “Donose drogu, donose kriminal, to su silovatelji, iako pretpostavljam da ima i nešto dobrih ljudi”, pojasnio je te najavio da će, bude li osvojio mandat, odmah ukinuti zakone o imigrantima koje je donijela administracija Baracka Obame.
Usudi se reći sve, ponekad bilo što, a često i proturječi samom sebi. Strašnim instinktom udara gdje najviše boli. Tisuće Amerikanaca, većinom bijelci, okupljaju se na njegovim skupovima, privučeni govorima u kojima nemilice napada sve redom – tradicionalne političare, koje smatra “idiotima”, medije, globalizaciju, imigrante i muslimane.
Obećava da će “Amerika opet biti velika.” I bogata. Želi moćnu, veličanstvenu vojsku. Veličina privlači ljude, a bogatstvo znači uspjeh – tako razmišlja Donald Trump.

4. Odmah okrenuo medije na svoju stranu

Ono što je Trumpu, analizira Vox, doprinijelo da polako, ali sigurno počne ostavljati svoje protivnike za sobom, je što je, za razliku od mnogih kandidata republikanaca, pokazao da je iznimno talentiran da privuče gomilu na svoju stranu. I dok su neki drugi, istaknuti republikanci, primjerice Jeb Bush ili Rick Perry, često ostavljali strog i agresivan dojam u medijima, Trump je nekako uvijek bio dostupan. Kombinacija različitih, često puta i neumjerenih izjava, i dostupnosti tisku, što je bilo prilično neuobičajeno za jednog republikanca, doprinijeli su Trumpovoj popularnosti. Štoviše on je bio spreman učiniti prilično mnogo kako bi bio u medijima, na kraju je izdominirao.

5. Protivnici su ga podcijenili…

Nadalje, kada je Trump i vodio u anketama tijekom jeseni 2015., to nije bilo nešto impresivno, imao je daleko ispod 50 posto. No, ono što ga je i dalje dizalo bilo je samopouzdanje koje ga je činilo dominantnijim od ostalih protivnika. Njegovi suparnici naprosto su pretpostavil, vjerojatno i pod utjecajem stranke, da će Trumpova popularnost jednostavno opadati. Primjerice, Ted Cruz, kojega se dugo smatralo Trumpovim velikim konkurentom, velik je dio svoje kampanje proveo nadajući se da će samo pokupiti Trumpove pristaše. John Kasich je svoju kampanju radio iz New Hampshirea, u nadi da će se nekim čudom stvari okrenuti u njihovu korist.
Stvar je i u Trumpovim protukandidatima, favorit Ted Cruz zapravo nije bio baš omiljen i poželjan. Iako je neko doba pomalo i vodio u anketama, tvrdodesničarski Cruz nije uspio zaustaviti Trmpa. Drugi protukandidat Marco Rubio imao je svijetlih trenutaka u svojoj kampanji, primjerice, u jednom trenutku su se s njim konsolidirali svi oni rpeublikanci kojima su Trump i Cruz na neki način bili previše. No, u ožujku, nakon teškog poraza od Trumpa u svojoj državi Floridi, i Rubio je odustao od kandidature za nominaciju za američkog predsjednika.

6. … a njegova popularnost je nezaustavljivo rasla

Već u siječnju, Trump je držao veliku prednsot, a svakim se krugom predizbora sve više odvajao od svojih protukandidata. Unatoč kotroverznim i često puta populističkim izjavama, Trumpa su birači desnice prihvatili. Ankete su bile na njegovoj strani, a nakon pobjede početkom ožujka na tzv. ‘super utorku’ kada istodobno glasuje 12 američkih država, građani su shvatili da Trump nije šala i da uvjerljivo ide prema svojoj kandidaturi.
Nakon kruga predizbora u Indiani početkom svibnja, gdje je Trump opet pobijedio, njegov glavni protukandidat, teksaški senator Ted Cruz objavio je da se konačno povlači iz utrke za republikansku nominaciju.Trump je tada u Indiani osvojio više od polovice glasova republikanskih birača. To je Trumpu dalo veliki vjetar u leđa, a onda je odustao i John Kasich, koji je ionako puno zaostajao za Trumpom. Bilo je jasno da je Trump pobijedio.

7. Do zadnjeg časa su ga se htjeli riješiti

No, Trumpovi oponenti do zadnjeg su se časa nadali da ga se mogu riješiti. Naime, prije konvencije Republikanske stranke, neki su delegati htjeli progurati pravilo o ‘oslobađanju delegata’ što bi značilo da delegati mogu glasovati neovisno o rezultatima predizbora. Odnosno, da ne moraju glasati za Trumpa.
No, nisu u tome uspjeli. Trump je pobijedio s 1.725 delegatskih glasova. na konvenciji je bila cijela obitelj Trump. “Čestitamo ti tata i volimo te,” rekao je tada Donald mlađi, u društvu brata Erica i sestara Ivanke i Tiffany, u sportskoj dvorani u Clevelandu gdje je održana konvencija. Trumpa sada možda još manje od četiri mjeseca dijele od Bijele kuće. Izbori su najavljeni za 8. studenoga.

Izvor: Telegram

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *