četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Svijet / U Turskoj zatvoreno 2.300 škola, javnih ustanova i organizacija

U Turskoj zatvoreno 2.300 škola, javnih ustanova i organizacija

Prvi zakon u okviru vanrednog stanja u Turskoj stupio je na snagu danas. Radi se o zatvaranju oko 2.300 škola, univerziteta, javnih organizacija i medicinskih ustanova. Ta odluka Vlade je objavljena u službenom glasniku„Resmt gazet“.

Te ustanove su prekinule rad po odluci Vlade zbog sumnje u umešanost njihovih službenika u pokušaj vojnog puča i pretnje nacionalnoj bezbednosti. Zatvoreno je 934 škola, 109 studentskih domova, 15 univerziteta, 354 medicinskih ustanova, više od 1.100 javnih organizacija i 19 profitabilnih udruženja.

Svi oni se sumnjiče za povezanost sa „terorističkom organizacijom fetulahista“ islamskog opozicionara Fetulaha Gulena kojeg Ankara smatra inicijatorom poslednjeg pokušaja puča. Sva imovina tih organizacija će biti konfiskovana u korist države.

Taj zakon je stupio na snagu bez odobrenja Parlamenta. U uslovima vanrednog stanja ministri mogu sami da donose odluke koje se tiču bezbednosti zemlje.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *