nedelja , 5 decembra 2021
Home / Region / Šešelj: SAD spremaju svog kandidata za predsednika Srbije

Šešelj: SAD spremaju svog kandidata za predsednika Srbije

Formiranje Vlade se odlaže jer je mandatar Aleksandar Vučić suočen sa jakim spoljnim pritiscima, izjavio je u intervjuu za „Novosti“ lider SRS-a Vojislav Šešelj.

Kako kaže, ne može Vučić doveka da sedi na dve stolice, moraće da se opredeli između prihvatanja zapadnih ucena i partnerstva sa Rusijom.

Osim toga, on je naveo da Moskva očekuje da u Vladi budu srpske patriote, proruski orijentisane, dok Amerikanci insistiraju da u Nemanjinu 11 uđe što više prozapadnih „igrača“, koji će nametnuti sankcije Rusiji.

„Nisam siguran kako će Vučić da prelomi. Odluku mogu da mu olakšaju dva velika događaja — ‘bregzit‘ i propast puča u Turskoj, koji su režirali Amerikanci“, kaže Šešelj.

Na konstataciju da se ne čuje njegova kritika zbog odlaganja formiranja nove vlade, Šešelj kaže da Vučić nije imao kompetentne ministre, kao i da je „bio ministar u svim resorima”.

„Ništa se nije promenilo ni u tehničkom mandatu. Nije ovo novina u Srbiji. Milošević je 1997. mesecima pregovarao sa Vukom Draškovićem, koga su želeli Amerikanci, pa je ipak, kad je bila ugrožena Srbija na Kosovu, dogovorio sa mnom vladu za dva sata“, kaže lider SRS.

Prema njegovim rečima, radikali bi ušli u vladu sa Vučićem kada bi on rekao da Srbija odustaje od EU i okreće se carinskoj i vojnoj uniji sa Rusijom.

„Protivnici smo Vučićevog režima, ali su gori oni koji su pre njega bili na vlasti. Narod je zbrisao Borisa Tadića jer je njegov režim dozlogrdio svima. Dveri su nove, ali moraju da se dokažu, dok Sanda Rašković Ivić malo-malo pa sedne na ručak sa ambasadorom SAD da, kao, ‘brani ruske interese‘. A ostaće zabeleženo u istoriji da je koalicija Dveri-DSS ušla u parlament, a nije prešla cenzus“, navodi Šešelj.

Na pitanje da li će SRS pomoći naprednjacima da promene Ustav ukoliko krenu u taj proces, Šešelj kaže „da taj posao nije urgentan, iako Ustav ima brojne manjkavosti“.

Šešelj tu navodi da je njegova stranka odlučila da bude kandidat za predsednika Srbije i da 1. septembra kreće u kampanju. Pitanje je ko će mu sve biti protivnik.

„Vučić bi bio najozbiljniji kandidat SNS-a, ali pitanje je da li će se odreći premijerske pozicije, koja ima mnogo više ovlašćenja. Amerikanci pripremaju svog kandidata, ali su digli ruke od izanđalih političara kao što su Tadić, Pajtić, Jovanović, Čanak, ali i od Radulovića, koji je neuračunljiv… Postoji opcija da istaknu nekog nestranačkog kao što je Saša Janković ili da nateraju Vučića da kandiduje Zoranu Mihajlović. U tom slučaju bi i Dačić i Ljajić, koji su istakli kandidaturu, podržali nju“, zaključio je Šešelj za „Novosti“.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *