ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / IZETBEGOVIĆ: Mislimo da je Dodik prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima

IZETBEGOVIĆ: Mislimo da je Dodik prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima

Mislimo da je Dodik zaista prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima da ukoliko žele da žive u RS-u treba da učestvuju na referendumu koji ih diskriminira, diskriminira i Bošnjake i Hrvate – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija Stranke.

Kolegij SDA je danas najoštrije osudio otvorene prijetnje koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio Bošnjacima koji žive u tom entitetu da, ako žele ostati u RS-u trebaju izaći na referendum i podržati volju srpskog naroda, odnosno za njih diskriminirajuću odredbu proslave Dana tog entiteta.

Stav Kolegija SDA je da antidejtonski i protuustavni referendum neće biti podržan od Bošnjaka, te je SDA pozvala sve građane ovog entiteta, uključujući i Srbe, da ni oni ne podrže nezakoniti referendum, s naznakom da će Bošnjaci uvijek živjeti na cijelom teritoriju BiH, pa i na onom dijelu koji se danas zove entitet Republika Srpska“ i o tome neće Dodik odlučivati“.,

SDA je u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću uputila poziv međunarodnoj zajednici koja je zadužena za implementaciju svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a najprije visokog predstavnika u BiH, da konačno reagiraju na te prijetnje.

Na pitanje novinara da li je ipak spreman razgovarati sa Dodikom, Izetbegović je odgovorio da je uvijek spreman razgovarati o koordinacijskom mehanizmu i onom što je vezano za evropski put BiH, te da „Dodik nije definitivno zatvorio ta vrata ali ovakvim svojim izjavama kvari atmosferu, a onda je teško raditi“.

– Mi želimo napredak ove zemlje i uvijek smo spremni svuda i sa svakim razgovarati o tome. U Banju Luku nećemo ići za sada, ali se možemo naći i negdje drugdje, ukoliko uopšte dođe do nastavka razgovora poslije teških izjava Milorada Dodika – kazao je Izetbegović.

Ponovio je da nije optimista za rješenje pitanja izbora u Mostaru, ali da Centrala SDA u Sarajeva neće nametati rješenje, već će čekati da Bošnjaci u Mostaru pokažu do kada su spremni ići u kompromis.

Na sjednici Kolegija SDA su razmatrani i aktualni politički odnosi u Federaciji BiH, te kako ubrzati i stabilizirati te odnose i da vlast bude efikasnija, a razmatrane su, kako je Izetbegović rekao, neke primjedbe HDZ-a BiH o preglasavanju.

Sljedeće sedmice je najavio sastanak sa čelnicima HDZ-a BiH, SBB-a BiH i SDA na kojem će razgovarati o modelima koji će pomoći da vlast bude efikasnija.

Na pitanje da li će sutra biti održano najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, on je kazao da će se sutra sresti predstavnici HDZ, SBB i SDA i tragati za rješenjima.

– Mislim da bez obrazloženja odgađati sjednice Parlamenta ne ide. Moramo znati koje to tačke dnevnog reda ne odgovaraju HDZ-u i zašto – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Novi zemljotres u BiH: “Kratko, ali jako“

Bosnu i Hercegovinu je nešto prije 13 sati pogodio zemljotres. Za sada nema informacija o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *