utorak , 27 februar 2024
Home / Rusija / Nove ruske specijalne jedince na Krimu i Pacifiku

Nove ruske specijalne jedince na Krimu i Pacifiku

Ruska pomorska flota dobija dve specijalne jedinice koje će moći da detektuju neprijateljske objekte u ruskim priobalnim i primorskim vodama, ali i da izviđaju na teritorijama koje su pod kontrolom neprijatelja.

Novonastale vojne jedinice biće opremljene brodovima „Raptor“ koji mogu da se koriste tokom oluje i da razviju brzinu do 80 kilometara na sat. Vojnici će takođe koristi i letelice „Tahion“ koje mogu da detektuju neprijatelja na dubini od nekoliko metara.

„Formiraju se dve nove jedinice. Jedna u Pacifiku, druga na Krimu“, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, prenosi list „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, jedinice su eksperimentalne, a njihov glavni zadatak je da štite obalu od sabotaže neprijatelja i da vrše izviđanja u neprijateljskim vodama.

Direktor Centra za strateške studije Ivan Konovalov rekao je listu da specijalne snage širom sveta već dugo aktivno koriste obalne i priobalne vode.

„Veoma je teško zaštititi celu obalu, tako da je dobro imati jedinice“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, slične jedinice postoje u američkoj mornarici i one su opremljene posebnim brodovima za operacije u priobalnim i primorskim zonama.

Britanska mornarica, kako kaže, takođe ima specijalne brodske jedinice koje izvode tajna izviđanje, prikupljaju obaveštajne podatke i vrše druge aktivnosti.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog, na njemu pronađeni tragovi modrica

Novaja gazeta Evropa (Novaya Gazeta Europe) saznaje da se tijelo ruskog opozicionara i najglasnijeg kritičara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *