ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Svijet / Sirija: Bitka za strateški naftovod

Sirija: Bitka za strateški naftovod

Sirijska vojska i odredi narodne odbrane postepeno preuzimaju kontrolu i kreću se dalje put istoka ka predelima duž strateškog naftovoda koji se nalazio pod kontrolom DAEŠ-a.

Poslednjih dana, istočno od grada Salamije vodile su se ljute borbe između sirijskih vladinih trupa i terorističkih odreda DAEŠ-a. Ove borbe su imale za cilj otvaranje fronta ka istoku Salamije, pošto su vladine snage proterale teroriste iz Palmire i Suhna i došle do pozicija sela Ukajrebata u kojem su bili grupisani militanti DAEŠ-a.

Lokalni izvor je za agenciju Sputnjik izjavio da su sirijska vojska i njeni saveznici uspeli da nanesu udar militantima DAEŠ-a u okolini Salamije, a da je to potom nateralo teroriste da napuste Tel at Tut, Mufaker, Akareb i Ajnu.

Isti izvor je potvrdio i to da je DAEŠ slao teroriste-samoubice iz istočnog dela, pored Badije, ali da je sirijska vojska uspela da spreči te pokušaje boraca DAEŠ-a da oštete naftovod. Prema rečima sagovornika Sputnjika, oni su planirali da dignu u vazduh četiri automobila na putu koji vodi pored strateški važnog naftovoda.

Smatra se da trougao koji uključuje zapadni deo provincije Raka i istočni deo Salamije sa izlazom na administrativnu granicu i jeste tačka gde se vode najozbiljnije borbe između sirijske vojske i DAEŠ-a za oslobođenje strateških tačaka oko nafotvoda kako bi se otvorio put ka gradu Tabki — jakom uporištu velikog broja terorista.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Beč: U jednom danu ubijene četiri žene i djevojčica

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *