utorak , 27 februar 2024
Home / Rusija / Lavrov odgovorio na optužbe Klintonove: Ne bih da psujem

Lavrov odgovorio na optužbe Klintonove: Ne bih da psujem

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da Moskva stoji iza hakovanja mejlova Nacionalnog komiteta Demokratske stranke u SAD.

„Ne bih hteo da koristim psovke“, našalio se Lavrov u odgovoru na pitanje američkih novinara da komentariše informacije koja su se pojavile u medijima.

U nedelju je šef nacionalnog komiteta Demokratske partije SAD Debi Vaserman Šulc podnela ostavku zbog curenja elektronske prepiske partijskog rukovodstva. Iz pisama se vidi da je partijski aparat otvoreno podržavao Hilari Klinton na unutarpartijskim izborima na štetu Bernija Sandersa.

Prema rečima predstavnika izbornog štaba Klintonove, servere su hakovali ruski hakeri, što navodno svedoči o nameri Rusije da pomogne Donaldu Trampu na predsedničkim izborima. Izborni štab američkog milijardera kategorički poriče ove informacije.

Lavrov i Keri razmatrali korake za realizaciju sporazuma o Siriji

Ruski šef diplomatije je izjavio da je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem razmatrao korake koji su potrebni za praktičnu realizaciju sporazuma o Siriji.

„Danas smo razmatrali ono što treba da se uradi da bi ovaj sporazum počeo da radi u praksi, u obliku dejstava vazdušnih snaga Rusije i vazdušnih snaga koje predvode SAD“, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa Kerijem.

„Ako sporazum koji smo Keri i ja postigli na pregovorima u Moskvi bude sproveden, a mi se tome nadamo, tada će sa sigurnošću moći da se razdvoje normalna opozicija i teroristi DAEŠ-a i Nusra fronta“, ruski ministar je naglasio.

On je dodao da se sporazum tiče „onih praktičnih koraka koje treba preduzeti da bismo se efikasno borili protiv terorista“.

„Da se ne bi dopustila situacija da na teritorijama koje kontrolišu teroristi ostane takozvana umerena opozicija koja istovremeno želi da učestvuje u režimu prekida borbenih dejstava i da se taj režim obezbedi bez ikakve štete po suzbijanje DAEŠ-a i Nusra fronta“, rekao je ministar.

„Suočavali smo se sa situacijom kada su nas američki partneri bukvalno od početka godine uveravali da će moći da razdvoje opoziciju sa kojom sarađuju od terorističkih struktura, ali do sada to nisu uradili“, naveo je Lavrov.

Međusirijski pregovori moraju biti što pre održani. Do sada specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura nije mogao da okupi sve koji treba da odlučuju o sudbini Sirije za pregovaračkim stolom, izjavio je ruski ministar.

„Što se tiče današnjeg sastanka između predstavnika Rusije, SAD i UN, on je posvećen neophodnosti da se što pre započne rad na političkom paketu rešenja sirijske krize. U skladu sa dokumentima koji su usvojeni, zahteva se sazivanje što skorije naredne runde, ja bih rekao i prve runde, zato što je prethodne pokušaje teško nazvati rundama pregovora, potrebno je sazvati pregovore koji će biti zasnovani na principima sadržanim u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa Kerijem na marginama ASEAN-a.

Ministar je objasnio da to znači učešće vlade u punom formatu i bez izuzetka svih opozicionih snaga. „Za sada predstavnik generalnog sekretara UN Stafan de Mistura nije uspeo da okupi za istim stolom sve koji treba da odlučuju o sudbini Sirije“, zaključio je Lavrov.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Tijelo Navaljnog predano majci

Tijelo opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo prošle sedmice u zatvorskoj jedinici na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *