petak , 23 februar 2024
Home / Rusija / Putin u subotu u Sloveniji, očekuju se velike mere bezbednosti

Putin u subotu u Sloveniji, očekuju se velike mere bezbednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovaće u subotu 30. jula u jednodnevnu posetu Sloveniji, gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa rukovodstvom te zemlje i učestvovati na memorijalnoj ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič.

Ruska kapelica podignuta je pre tačno sto godina, a simbol je prijateljstva dvaju naroda koji, kako se ocenjuje, i danas imaju izuzetno dobre odnose.

Predsednik će takođe otkriti spomenik poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima u Ljubljani, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Radi se pre svega o memorijalnoj ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice na prevoju Vršič. Takođe će u Ljubljani biti otkriven spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svetskog rata“, izjavio je Peskov, prenose RIA Novosti.

Osim toga, Peskov je istakao da će prilikom posete Sloveniji biti održani razgovori Putina sa slovenačkim državnim vrhom, a potom su planirane i izjave za medije.

Peskov je, kako se navodi, rekao da bi Putinovu posetu Ljubljani podelio na dva dela: memorijalni i radni deo.

Slovenački i hrvatski mediji izveštavaju da će tokom kratkog boravka prvog čoveka Rusije u Sloveniji biti preduzete najstrože mere obezbeđenja, a predviđeno je da će svi koji će se uputili prema Vršiču, gde je Ruska kapelica, na nekoliko mesta proći bezbednosnu proveru.

Ovo je inače treća poseta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije. Uprkos evropskim sankcijama Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani.

Hrvatski auto-klub je na svom portalu upozorio da se zbog dolaska Putina u Sloveniju i posete Ruskoj kapelici mogu očekivati povećane gužve u saobraćaju iz pravca Ljubljane i severne Slovenije.

Prema najavama kojima raspolaže ovaj klub, povremeno će biti zatvorene glavne saobraćajnice između Ljubljane i tunela Karavanke kao i sam tunel, na duži ili kraći period zbog prolaska zaštićenih osoba, pa će saobraćaj biti moguć samo alternativnim pravcima.

Podseća se i da je poslednji vikend u mesecu, kada je špic sezone i velika smena turista, pa se putnicima savetuje da se dobro obaveste o prohodnosti putnih pravaca, kao i da oni koju putuju avionom na aerodrome dođu nešto ranije.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Putin: „Rusija spremna na okončanje sukoba, ali…“

Rusija je spremna da mirnim putem okonča sukob u Ukrajini, ali nema znakova da i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *