utorak , 29 novembra 2022
Home / Rusija / SAD pažljivo prate sve bolji odnos Rusije i Turske

SAD pažljivo prate sve bolji odnos Rusije i Turske

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi američki general Kertis Skaparoti izjavio je da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate rastuće veze između Turske i Rusije, ali smatra da je nedavno otapanje u odnosima pozitivno.

„Pažljivo ćemo posmatrati razvoj ovog odnosa“, rekao je Skaparozi na Bezbednosnom forumu Aspen u Koloradu. „Bio bih zabrinut ukoliko bi odstupali od vrednosti koje su temelj Vašingtonskog sporazuma — vladavine prava“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sledećeg meseca.

„Ohrabrivali smo Tursku da pokuša da se oporavi od obaranja aviona i reši taj problem sa Rusijom i to je dobro“, dodao je Skaparoti.

U junu se turski predsednik izvinio Rusiji i Putinu zbog obaranja ruskog aviona suhoj koji je vršio vazdušne napade protiv islamističkih terorista u Siriji.

Komentarišući rusku vojsku general Skaparoti istakao je da se ona modernizuje sa upečatljivim rezultatima i da su njeni viši oficiri pokazali fleksibilan način razmišljanja u svojoj strateškoj doktrini.

„Može se videti da su uveli disciplinu u svoju vojsku“, rekao je Skaparoti govoreći na Bezbednosnom forumu, „Veoma su agilni u svom razmišljanju. Rusija se vratila… Impresioniran sam.“

Ruske oružane snage su se modernizovale i uspešno pokazale visoko precizne rakete velikog dometa, koje su ispaljivali na mete u Siriji, uključujući i sa pomorskih platformi u Kaspijskom moru, istakao je Skaparoti.

„Oni se modernizuju… Mislim da imamo protivnika kojeg treba da shvatimo veoma ozbiljno“, naglasio je on.

Sjedinjene Američke Države i njene NATO saveznice morale su da obezbede svoju vojnu snagu i budu spremne da ulože u svoje sopstvene snage, zaključio je američki general.

Američki general Kertis Skaparoti postavljen je za glavnokomandujućeg snaga NATO-a u Evropi u maju, kada je na toj dužnosti zamenio Filipa Bridlava.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Nagodba između Melanije i “Dela”

Američka prva dama Melanija Tramp postigla je izvansudsku nagodbu s izdavačem slovenačkog tabloida kojega je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *