petak , 23 februar 2024
Home / Rusija / Američki zvaničnici: Bauk Rusije preti Evropi

Američki zvaničnici: Bauk Rusije preti Evropi

Amerikancima je neophodna proizvodnja neprijatelja zbog prodaje oružja, u nedostatku SSSR-a taj neprijatelj je Rusija. Od nje se pravi bauk Evrope da se građanima skrene pažnja sa činjenice da je ekonomska kriza koju su proizveli finansijska globalizacija i neoliberalni program stigla upravo iz Amerike, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.

Tokom debate o modernizaciji nuklearnog štita Velike Britanije premijerka Tereza Mej odgovorila je potvrdno na pitanje da li bi bila spremna da iskoristi nuklearno oružje protiv Rusije.

Iako je napomenula da bi oružje bilo iskorišćeno radi zastrašivanja, bio je to još jedan prilog činjenici da se bauk Rusije širi Evropom. Istovremeno, sa druge strane okeana kandidatkinja Demokratske partije za predsednika SAD Hilari Klinton potvrdila je da će podržati NATO u borbi protiv „ruske pretnje“.

Mnogi taj neopravdani strah Zapada porede sa nekadašnjim zastrašivanjem Evrope i Amerike Sovjetskim Savezom. Iz potpuno istih razloga, kaže Pavić, pre svega kako bi Amerika zadržala vojno prisustvo u Evropi.

„Amerikancima je neophodna proizvodnja neprijatelja, u nedostatku SSSR-a taj neprijatelj je Rusija. To nije pošteno, ni istinito, jer Rusija praktično deli iste vrednosti sa ostatkom Evrope, ima demokratski sistem, potpisala je iste konvencije i apsolutno je nemoguće povlačiti paralelu sa Sovjetskim Savezom. Jedini način da se Amerikanci preko NATO-a zadrže u Evropi je da i dalje tretiraju Rusiju kao Sovjetski Savez. Kad toga ne bi bilo, ne bi postojao nijedan dobar razlog da SAD i dalje dominiraju u političkom životu Zapadne Evrope“, kaže Pavić.

On dodaje da se tako skreće pažnja, pre svega građanima Evrope, i sa još jedne važne činjenice — ekonomske krize koju su proizveli finansijska globalizacija i neoliberalni program koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma početkom devedesetih. Dakle, dok se Evropljani plaše baukom zvanim Rusija, oni ne vide šta je uzrok krize u Evropi.

„SAD zajedno sa korporativnom elitom kontrolišu globalne medije, menjaju teze i ne dozvoljavaju suprotno argumentovano mišljenje. Običan svet, zauzet egzistencijalnim problemima, nema vremena da razmišlja o tome, a pogotovo da se politički organizuje. To je prljava, pokvarena, ali i opasna igra, koja može da proizvede posledice, incident na koji će Rusija morati da odgovori na svojim granicama. Ta igra može sve da nas odvede preko crvene linije sa koje nema povratka“, ocenjuje Pavić.

Ipak, Pavić je optimista, jer smatra da Rusija u ovom „ratu“ igra mudrije od Sovjetskog Saveza, što pre svega vidimo iz normalizacije odnosa sa Turskom. Rusija ne ide đonom, nastupa pametnije od SSSR-a, takvim ponašanjem pokušava da pokaže da nije pretnja, očigledno je da to ima uticaja, spor je, ali ga ima, kaže Pavić.

„U Evropi je sve više glasova koji pozivaju na ukidanje sankcija, one ne odgovaraju evropskom kontinentu, a ne treba zaboraviti da je Rusija njegov deo. Kad je Turska pružila ruku, oni su tu ruku prihvatili. To je signal da bi to isto uradili sa Evropljanima. Ako pitamo prosečnog zapadnog Evropljanina da pruži ruku Rusiji, počne da trguje i da pravi novi ekonomski prostor koji bi se zvao Evroazija, siguran sam da 95 odsto normalnog sveta u tome ne bi moglo da nađe ništa loše“, kaže Pavić.

U razgovoru za Sputnjik on zaključuje da je upravo na primeru normalizacije odnosa sa Turskom posle obaranja njenog aviona Rusija pokazala svoju pragmatičnost, koliko je odmakla od politike Sovjetskog Saveza. Pokazala je običnom svetu da nije pretnja, već normalna država koja želi ravnopravnu saradnju, koju želi većina ljudi u Evropi.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Uskoro hapšenja korumpiranih policajaca i političara uz asistenciju međunarodnih agencija

Uz obavještajnu asistenciju međunarodne zajednice uskoro bi moglo doći do hapšenja i procesuiranja korumpiranih političara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *