sreda , 21 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Dodik: BiH nikada nije bila u većem glibu nego što je danas

Dodik: BiH nikada nije bila u većem glibu nego što je danas

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je BiH suočena sa velikim problemima i smatra da nikada nije bila u većem glibu nego što je danas, prenosi Srna.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da će Pismo namere prema Međunarodnom monetarnom fondu biti rešeno početkom septembra, Dodik je u Gradiški rekao da je Zvizdić poznat po promašenim izjavama i promašenim politikama.

„Činjenica da je neko već pregovaranu politiku vezanu za MMF doveo u pitanje nepotpisivanjem, te da je od osam učesnika šest potpisalo, a dva nisu, govori o tome da je to spekulacija i ucena“, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske ocjenjuje da evropski put ne može da bude na fonu toga da Republika Srpska gubi svoju poziciju.

„Srpska ima jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo ne može da se desi da odlučuju prisutni, a da se desi, hipotetički, da nije prisutan neko iz Srpske i da je to valjana odluka. Naravno da ne može, ni u kakvim uslovima. To se mora promeniti, kao i činjenica da ne može predsedavajući Saveta ministara da predsedava telima za koja nije nadležan“, naveo je Dodik.

Činjenica je, kako je rekao, da evropske prakse moraju da se uvaže i u BiH, a to je da u predstavljanju u Evropi ne mora da bude neko iz Saveta ministara, nego može da bude i neko iz entitetskih vlada, kako se postigne dogovor, kao što je praksa u Nemačkoj, Španiji i drugim složenim zemljama.

„Kada Zvizdić shvati da je to potrebno, onda ćemo imati evropski put“, istakao je Dodik.

Dodik je ocenio da Evropi treba neki uspeh, kao što je priča o BiH, jer joj je nakon „bregzita“ i mnogo čega što se dešava, potreban neki optimizam.

„Ali, to ne znači da mi ovde moramo da budemo žrtve tog jednog ambicioznog plana da Srpska prihvati gubitak svojih prava i nadležnosti i da se navodno kreće ka Evropi. To za nas nije Evropa, nego gubilište“, dodao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska može da se kreće ka Evropi ako je vidljiva u onom delu u kojem ima prava i nadležnosti.

„Sedamdeset i dva odsto pitanja za evrointegracije su isključivo iz nadležnosti Srpske. Mi smo favorit evrointegracija sa stanovišta nadležnosti i u tom pogledu hoćemo da budemo poštovani“, naglasio je Dodik.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Stojanović opleo po direktoru RiTE Ugljevik: Nepotreban tender od skoro milion KM?

Čedomir Stojanović, prethodni direktor RiTE Ugljevik, oštro je iskritikovao rad sadašnjeg direktora Dike Cvjetinovića. Kritiku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *