nedelja , 27 novembra 2022
Home / Rusija / FSB: Hakerski napad na ruske organizacije

FSB: Hakerski napad na ruske organizacije

Federalna služba bezbednosti Rusije identifikovala je upad zlonamernog špijunskog programa u računarske mreže dvadesetak ruskih kompanija, saopštilo je odeljenje za odnose sa javnošću te agencije.

Zaraženi su računari državnih organa, naučnih i vojnih ustanova, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa i drugih objekata od značaja za infrastrukturu zemlje.

FSB je konstatovao ciljani karakter širenja virusa, što ukazuje na profesionalno planiranu operaciju. Prema proceni stručnjaka, po stilu pisanja i metodi zaraze taj program sličan je onima koji se koriste u operacijama sajber-špijunaže visokog profila, kako u Rusiji, tako i u celom svetu.

Kompleti špijunskih programa prave se za svaku žrtvu posebno na osnovu jedinstvenih karakteristika kompjutera koji se napada. Ciljani napadi sprovedeni su preko slanja elektronskih pisama (imejlova) sa zlonamernim prilozima.

Posle upada u sistem zlonamerni program učitava neophodne module i zatim može da presretne mrežni saobraćaj, prisluškuje, „skrinšotuje“ ekran, sam uključuje veb-kamere i mikrofone, mobilne uređaje, snima audio i video sadržaj i podatke o pritisku tastature.

U saopštenju se naglašava da FSB zajedno sa ministarstvima i institucijama preduzima mere za otkrivanje svih „žrtava“ zlonamernih programa u Rusiji, kao i na lokalizaciji pretnje i smanjenju posledica koje su izazvane njegovim širenjem.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *