ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Rusija / Rusija čuva obraz SAD u Siriji

Rusija čuva obraz SAD u Siriji

Jasno je da SAD gubi ugled u Alepu: pobeda vladinih snaga u čini se najvažnijoj bici ovog rata definitivno će postaviti predsednika Asada u krug državnika koji su odredili budućnost Sirije. Međutim, čini se da Rusiji nije suviše stalo da Vašington satera u ćošak.

Jedna od najvažnijih i najtežih bitaka sirijskog rata praktično je gotova. Zapadni Alep će biti očišćen, ali prvo će njegovi stanovnici biti evakuisani na bezbednije lokacije, piše ruski onlajn časopis „Vzgljad“.

To je ozbiljan udarac na imidž SAD, navodi portal, međutim, čini se Rusiji nije suviše stalo da „dokrajči“ svoje „američke partnere“.

Čišćenje istočnog Alepa staviće tačku na američku politiku u regionu, na šest godina aktivnosti Obamine administracije i indirektno pogoditi izborno telo Hilari Klinton, navodi list.

Međutim, čini se da niko ne želi da satera u ćošak tu supersilu, ističe list.

Otvaranje koridora za vojnike koji žele da napuste Alep definitivno radi na spašavanju ugleda SAD.

Da SAD nije odugovlačila sa listom terorističkih organizacija u Siriji, sve bi već bilo gotovo. Većina grupa koje operišu u Fatah Halabu su bivši „klijenti“ SAD.

Međutim, „ponos nije dozvolio“ Vašingtonu da ih smatra teroristima, jer bi to značilo ili rasturanje polovine CIA zbog nesposobnosti ili javno priznavanje nerazumnosti šestogodišnje kampanje u Siriji.

U takvoj pat poziciji Vašington i dalje nije u stanju da se otarasi ideoloških klišea i pogleda u svoje bivše saveznike bez ružičastih naočara.

Usred navedenih dešavanja čini se da niko ne obraća pažnju na dolazak ruskog izviđačkog aviona Tu-214R (RF-64514) u vazdušnu bazu Hmejmim.

Avion koji je opremljen najmodernijom optičkom i elektronskom opremom i radarskim sistemom već je upotrebljen u Siriji u februaru i martu, ali se posle toga vratio u Rusiju.

A sada je ponovo potreban. Ostaje još da se vidi i zašto.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Kako se Rusija promijenila za 2 godine rata “Katalog drame, krvoproliće i tragedija“

Rat u Ukrajini, koliko god ga u Kremlju nazivali “specijalnom vojnom operacijom”, imao je veliki …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *