ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / Dačić: Hrvatsku vode naslednici nacista i ustaša

Dačić: Hrvatsku vode naslednici nacista i ustaša

Polemika između Srbije i Hrvatske nastavljena je i danas pa je na izjavu tamošnjeg ministra spoljnih poslova Mira Kovača da srpske vlasti treba da prestanu sa propagandom koja liči na devedesete odgovorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je u saopštenju naglasio da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na 40-te godine na nacističku ustašku NDH.

„Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokalotičiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav „Za dom spremni“ po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, podizanje spomnika ustaškom teroristi Barišiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, kao i po antifašističkim spomenicima, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH”, naveo je on.

“Ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, praktično oslobađanje Marića, najava da će Tompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav “Za dom spremni“, šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe”, upitao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je u oštroj reakciji naveo i da je to današnja Hrvatska koju vode “naslednici nacista i ustaša” i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba.

Jadna je EU ako počiva na sistemu vrednosti današnje Hrvatske

“Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio”, istakao je on.

Dačić je dodao da Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, već da čini sve za regionalnu stabilnost.

“Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti“, istakao je.

Izvor: N1

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *