utorak , 30 maja 2023
Home / Svijet / Erdogan prešao na stranu Asada i Moskve u sirijskom sukobu

Erdogan prešao na stranu Asada i Moskve u sirijskom sukobu

Pošto je sprečila vojni puč, Ankara je zatvorila granični prelaz Bab el Hava koji su borci Slobodne sirijske armije koristili za ulazak iz Turske u Siriju, piše „Dojče virtšafts nahrihten“ i zaključuje da je samim tim Vlada Turske „prešla na stranu Rusije u sirijskom sukobu“.

Iza tako „nagle promene politike“ stoji želja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da postigne sporazum sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom, smatra nemački list.

„Naš glavni i nepromenljivi cilj jeste uspostavljanje dobrih odnosa sa Sirijom, Irakom i svim susednim državama u Sredozemnom i Crnom moru“, prenosi list reči turskog premijera Binalija Jildirima.

Turski novinar Fajik Bulut tvrdi da su se u poslednje vreme predstavnici Ankare i Damaska više puta sastajali.

Prema njegovim rečima, u tim pregovorima turske vlasti ulogu posrednika dodeljuju Moskvi i Teheranu.

Nova strategija Turske dovela je do toga da „borci u Alepu sada nemaju šanse da se sakriju od vazdušnih napada sirijskih i ruskih vojnika“, navodi list.

Neposredno pred vojni puč, predsednik Erdogan se neočekivano pomirio s Rusijom i Izraelom.

Da li je ta nagla promena politike jedan od razloga za pokušaj vojnog prevrata — zasad, ipak, nije jasno, zaključuje nemački list.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *