ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / Rusija / Klintonova pomagala ruskoj vojnoj industriji?

Klintonova pomagala ruskoj vojnoj industriji?

Kandidatkinja za predsednicu SAD iz Demokratske stranke Hilari Klinton dok je vršila dužnost državnog sekretara SAD lobirala je kod američkih investitora da ulažu u ruski inovacioni centar „Skolkovo“, potkopavajući time nacionalnu bezbednost svoje zemlje, piše „Volstrit džurnal“.

Upravo za vreme Klintonove Stejt department je pomagao formiranju i razvoju ruske „Silikonske doline“ koja je zajedno sa drugim inovacijama proizvodila motore za supersonične krstareće rakete, tehniku za radiolokaciono posmatranje i transportna sredstava za premeštanje ruskih Vazdušno-desantnih snaga, naglasio je autor članka.

„Skolkovo“ je trebalo da odigra značajnu ulogu u „resetovanju“ odnosa između Moskve i Vašingtona. Zahvaljujući Hilari, desetine američkih firmi koje su bile najveći sponzori blagotvorne Fondacije Klinton, investirali su u „Skolkovo“ velike sume novca. Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi, nakon kojeg su između njih i investicionog centra bili potpisani prvi protokoli o razumevanju, naveo je list.

Međutim, „Skolkovo“ je uskoro zabrinulo američke vojne eksperte i policiju. Između ostalog, FBI je došao do zaključka da su istinski motivi ruskih partnera da dobiju pristup poverljivim i tajnim američkim inovacijama, da se upoznaju sa „tehnologijama dvojne namene, koja se koristi u vojne i komercijalne svrhe“.

Hilari Klinton voli da govori o vremenu dok se nalazila na čelu Stejt departmenta kao o periodu pragmatične i „komercijalne diplomatije“ koja je služila američkim nacionalnim interesima. Ipak, njeno učešće u projektu „Skolkovo“, kao i pre, izaziva ozbiljna pitanja, zaključio je autor članka.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

USTANAK BIVŠIH PREDSEDNIKA Obama i Buš uradili nešto što decenijama nije viđeno u SAD

Bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i Džordž Buš podigli su glas protiv trenutne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *