utorak , 27 februar 2024
Home / Svijet / Neuspešni držani udar koštao Tursku 100 milijardi dolara

Neuspešni držani udar koštao Tursku 100 milijardi dolara

Turska ekonomija je izgubila zbog pokušaja državnog udara minimum 300 milijardi turskih lira (oko 100 milijardi dolara), izjavio je turski ministar trgovine i carine Bulent Tufenkči.

„Ako mi ocenjujemo sve ove avione, helikoptere, oružje i bombe i (porušene) zgrade, njihova vrednost iznosi najmanje 300 milijardi lira, prema preliminarnim procenama. Međutim, ove cifre mogu da porastu kada budu napravljeni detaljni proračuni. Na primer, mnogi stranci su otkazali svoje posete našoj zemlji. Pučisti su, nažalost, stvorili imidž zemlje trećeg sveta. Oni koji su videli tenkove na ulicama i bombardovanje parlamenta neće doći u Tursku. Sve to povećava gubitke u srednjoročnoj perspektivi“, citira ministra ekonomije list „Hurijet“.

U isto vreme, on je naglasio da su tržišta zemlje uspešno prošla kroz ovaj „složeni ispit“.

„Da se ovakav vojni puč desio u drugoj zemlji, finansijska tržišta bi verovatno bila zatvorena minimum nedelju dana. U Turskoj je došlo do pokušaja vojnog puča u petak, a sve banke i berze su počele sa radom u ponedeljak. Pokazatelji glavne berze su smanjeni u ograničenom obimu. Ne vidimo potrebu da se revidiraju naše prognoze za rast izvoza. Naš narod je pokazao zdrav razum, suprotstavivši se pokušaju državnog puča. Više od 10 milijardi dolara bilo je promenjeno u lire i stavljeno u banke. To je omogućilo da se izbegne nekontrolisani rast kursa dolara. Stranci ne povlače značajan kapital sa našeg tržišta“, izjavio je Tufenkči.

On je zatražio „razumevanje i strpljenje“ kod predstavnika turističkog sektora zemlje, koji svakako preživljava težak period. Prema rečima turskog ministra, oko milion građana zemlje otkazalo je svoje aranžmane u hotelima.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Beč: U jednom danu ubijene četiri žene i djevojčica

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *