ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / USA / Tramp: Izbori će biti namešteni, Hilari Klinton je “đavo”

Tramp: Izbori će biti namešteni, Hilari Klinton je “đavo”

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izrazio je zabrinutost da bi predsednički izbori u SAD mogli da budu “namešteni”.

Agencija AP navodi da je ova tvrdnja jednog savremenog predsedničkog kandidata bez presedana i da je nije potkrepio dokazima, ocenjujući da bi takav komentar mogao da predstavlja izazov za samu suštinu fer demokratskog procesa.

“Moram da budem iskren, bojim se da će izbori biti namešteni”, rekao je republikanski predsednički kandidat na skupu u Kolambusu u Ohaju. Tramp je dodao da sve češće čuje da predsednički izbori možda neće biti sprovedeni na fer način, ne navodeći detalje.

On je ranije naveo da su demokrate promenile sistem izbora za kandidata stranke, kako bi Hilari Klinton mogla da pobedi Bernija Sandersa.

AP navodi da je nekadašnja državna sekretaka Hilari Klinton dobila 3,7 miliona glasova više od Bernija Sandersa i da je imala znatno veću podršku delegata 1. marta.

Biznismen i milijarder Donald Tramp, koji je poznat po teorijama zavere, među kojima su tvrdnja da američki predsednik Barak Obama nije rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da je otac senatora Teda Kruza povezan s Lijem Harvijem Osvaldom, ubicom predsednika SAD Džona Kenedija, takođe je govorio da će mu republikanska nominacija biti ukradena.

Tramp je za televiziju Foks rekao da “8. novembra treba biti na oprezu jer će izbori biti namešteni”, a prošle noći je rekao i da je Hilari Klinton “đavo”, a za njenog stranačkog konkurenta Bernija Sandersa izjavio da je “sklopio ugovor s đavolom”.

AP navodi da menadžemnt Trampove kampanje nije bio dostupan za dodatno objašnjenje, a učesnici kampanje Hilari Klinton odbili su da komentarišu navode republikanskog kandidata.

Zamah posle konvencije: Klinton u anketama bolja od Trampa

Demokratska kandidatkinja na američkim predsedničkim izborima Hilari Klinton iskoristila je tradicionalni porast podrške nakon konvencije za nominaciju i sada za 7 do 9 odsto vodi ispred protivkandidata Donalda Trampa, pokazuju dve ankete.

Nakon republikanske konvencije održane malo pre demokratske, Tramp i Klinton su bili izjednačeni u anketama. I milijarder je iskoristio malu pomoć medija koji u izveštavanju s konvencija nastoje da prikažu kandidate u najboljem svetlu. No, po anketi koju je CBS objavio u ponedeljak, 46 odsto ispitanika reklo je da će na predsedničkim izborima 8. novembra glasati za demokratsku kandidatkinju, a 39 odsto je za republikanca.

Tako Klinton beleži porast od četiri odsto, zahvaljujući dobro organizovanoj konvenciji, na kojoj je uspešno svladana polemika s pristalicama njenog protivnika na predizborima, senatora Vermonta Bernija Sandersa.

Tramp je pak dobio tek dva odsto više, pošto je konvenciju za republikansku nominaciju obeležio manji skandal u vezi s plagijatom Trampove supruge Melanije, ali i uvreda jednog od njegovih bivših suparnika, koji mu je uskratio podršku pred milionima gledalaca.

Klinton je u još većem vodstvu po drugoj anketi koju je sproveo CNN – ORC, koja joj daje 52 odsto, a Trampu 43 odsto. Ista anketa je odmah nakon republikanske konvencije davala milijarderu prednost od 48 odsto naspram 45 odsto.

Klinton, koja je među najnepopularnijim kandidatima koje su demokrate dosad nominovale za predsedničku trku, uspela je da privuče birače, pa 36 odsto upisanih na birački spisak ima o njoj pozitivno mišljenje, nakon ranijih 31 odsto.

No, 50 odsto i dalje ima o njoj negativno mišljenje. Donald Tramp je nešto manje popularan, s 31 odsto podrške, što je na nivou od pre konvencije, i 52 odsto negativnog mišljenja.

Izvor: N1

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *