utorak , 29 novembra 2022
Home / Svijet / Bilt: Evropo, samo ti spavaj, dok Putin i Erdogan sastanče

Bilt: Evropo, samo ti spavaj, dok Putin i Erdogan sastanče

Bivši švedski premijer Karl Bilt kritikovao je Evropu zbog odnosa prema Turskoj posle pokušaja puča u toj zemlji, pozivajući Brisel da podrži turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Da li Brisel spava ili samo ne zna, pitanje je koje se postavlja pošto su evropski lideri bojažljivo odgovorili na pokušaj vojnog puča u Turskoj 15. jula“, zapitao je Bilt u autorskom tekstu za briselski portal „Politiko“.

Uspešan udar u Turskoj bi, kako je ocenio, verovatno odveo zemlju u građanski rat čije bi posledice bile nesagledive, a milioni Turaka bi se pridružili milionima sirijskih izbeglica tako da bi se EU suočavala sa izbegličkom katastrofom, još gorom od one 2015. godine.

Prema njegovim rečima, EU nikad nije videla ozbiljan vojni udar u nekoj svojoj članici ili kandidatu, a u noći pokušaja puča, trebalo joj je vremena da ga osudi.

I nije bilo nagoveštaja da će neki visoki zvaničnik EU odleteti u Tursku da podrži zemlju-kandidata koja se suočava sa najozbiljnijom prenjom po svoj ustavni poredak, dodaje Bilt.

Umesto toga, evropski lideri su odmah počeli da preispituju akcije turskih zvaničnika da sa vlasti uklone one elemente za koje veruju da su povezani sa pokretom imama Fetulaha Gulena.

Sada će ruski predsednik Vladimir Putin možda biti prvi lider koji će se sresti sa Erdoganom posle pokušaja puča, a ako se to desi, kaže Bilt, „biće to sramota za Evropu“.

Kada je Turska najavila odstupanje od Evropske konvencije o ljudskim pravima, lideri EU su glasno negodovali, zaboravljajući da je Francuska posle terorističkih napada u Parizu uradila isto, navodi Bilt.

Nema sumnje da je Turska imala pravo na to, i zapravo morala da preduzme mere da se zaštiti od snaga koje pokušavaju da zbace njen ustavni poredak, smatra on.

EU bi bila u daleko boljoj poziciji danas da su njeni lideri odmah otišli u Tursku da izraze svoju užasnustost pučem, čestitaju turskom narodu što ga je sprečio, i razgovaraju sa predsednikom, vladom, političkim liderima i drugima o tome kako da se kolektivno obezbedi demokratski i evropski put za Tursku.

Naravno, nema garancija da bi to sprečilo da Turska sklizne u autoritarizam. Ali Evropa bi barem mogla da pokuša da stane u odbranu svojih političkih ideala i demokratskih vrednosti, zaključuje Bilt.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *