ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / Nastavlja se dvovlašće u bijeljinskoj gradskoj upravi

Nastavlja se dvovlašće u bijeljinskoj gradskoj upravi

Bura u Bijeljini pojačava se iz dana u dan. Ulje na vatru dolile su sudske presude prema kojima su odluke novoformirane skupštinske većine o smjeni načelnika gradskih odjeljenja proglašene nezakonitim. Nova pozicija lokalnog parlamenta ne prihvata odluke, te se dvovlašće u gradskoj upravi na teret lokalnog budžeta nastavlja. I dok pozicija najavljuje ponovne smjene, opozicija najavljuje povratak u skupštinske sale.

Gradska je kasa ovaj put kamen spoticanja. Gradonačelnik Mićo Mićić tvrdi da od gradske uprave već mjesec traži da prihvati kreditno zaduženje od milion maraka kod Svjetske banke za oporavak od poplava.

Predsjednik Skupštine općine Bijeljina Dragan Đurđević poručuje da grad ima dovoljno novca u budžetu i da nema potrebe za kreditom. Očekivao je, kaže, da će se rebalans budžeta naći pred odbornicima.

Gradonačelnik Mićić odgovara da će rebalans budžeta pred odbornicima biti tek kad se usvoji odluka o zaduženju. „Oni bi rebalans, pa da raspoređuju budžet kako oni hoće“, poručuje Mićić.

Od kada su zamijenile mjesta, pozicija i opozicija nisu se suočile. Učinit će to narednog ponedjeljka na sjednici lokalnog parlamenta. Nova sjednica, kako pozicija najavljuje, donijet će nove smjene starih načelnika, koji su odlukom suda vraćeni na svoja radna mjesta.

„Sud se pokušava staviti iznad zakonodavnog tijela koje kako imenuje tako ima pravo i razriješiti određene funkcionere“, ocjenjuje Đurđević.

„Đurđević je izaslanik politike Milorada Dodika. Njemu je dovoljno da se Dodik slika s njim, da mu zapjeva i on onda misli da je bitniji i od suda i tužilaštva“, smatra Mićić.

Ovaj put i opozicija se vraća u skupštinske klupe. Istina – stare , jer je nova skupštinska sala, nakon posljednje zajedničke sjednice, ostala neuslovna. I dok pozicija čeka ekspertizu za uništene mikrofone, istu čeka i opozicija, ali za ukradene glasove.

„Za stolom za kojim sjede predsjednik i potpredsjednik nalazi se tastatura kojom se otpočinje glasanje. Nekom od njih dvojice se učinilo da je već previše glasova ‘za’ i prekinuli su glasanje. Svi koji su poslije tog pritisnuli taster nisu registrovani“, pojašnjava odbornik SDA Jusuf Trbić.

I dok traje obostrana opstrukcija u radu, smjene, sudske odluke, ponovne smjene i dvovlašće, građani se pitaju samo jedno – ko će sve to platiti?!

Izvor: Federalna

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *