sreda , 21 februar 2024
Home / Svijet / SAD tajno poslale u Iran avion sa 400 miliona dolara

SAD tajno poslale u Iran avion sa 400 miliona dolara

Administracija predsednika SAD Baraka Obame tajno je poslala Teheranu 400 miliona dolara u vreme kada su bila oslobođena četvorica zarobljenih Amerikanca u Iranu, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na američke i evropske činovnike.

Izvori tvrde da su u januaru u Iran bile dopremljene drvene palete sa evrima, švajcarskim francima i novcem u drugim valutama, samo ne u dolarima jer je to zabranjeno zakonom. Novčanice su bile kupljene od centralnih banaka Holandije i Švajcarske.

Novac je predstavljao prvu ratu dugogodišnjeg spora u vrednosti od 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja koji je sa njima zaključio šah Muhamed Reza Pahlavi. Iranci su tražili povraćaj 400 miliona dolara i kamate na ovu sumu koju je monarhistički režim uplatio u specijalni fond Pentagona kako bi kupio američke lovce. Predsednik Barak Obama je odobrio isplatu osnovnog dela sporne sume.

Kada se tačno spustio avion sa novcem u Teheran, evropski i američki izvori ne navode. U isto vreme, prema podacima iranskih izvora bliskih Revolucionarnoj gardi, čim je avion sleteo na prestonički aerodrom Mehrabad, iranske vlasti su pustile četiri američka državljanina. Poznato je da su oni napustili Iran 17. januara, o čemu je odluka bila doneta dan ranije. Sa svoje strane, Sjedinjene Države su pustile sedmoro državljana Irana i poništile naloge za hapšenje i progon još 14.

SAD i EU su 14. januara objavile da se ukidaju sankcija Iranu, uvedene zbog njegovog nuklearnog programa. Odluka je bila doneta na osnovu zaključka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je potvrdila da je Teheran ispunio sve uslove iz nuklearnog sporazuma.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *