utorak , 5 decembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Čović: Parlamentarne većine nema, u nedjelju su pale maske

Čović: Parlamentarne većine nema, u nedjelju su pale maske

Na današnjoj konferenciji za medije Dragana Čovića, hrvatski član Predsjedništva BiH je odgovarajući na pitanja novinara kazao da parlamentarna većina praktično ne postoji.

Na pitanje novinarke N1 da li postoji parlamentarna većina u bh. vlasti, Čović je kazao da ne postoji.

“Parlamentarna većina praktično ne postoji. Pogledajte način na koji se donose odluke. Ako ne postoji partnerstvo, onda većina praktično ne postoji. To nažalost pokazuje našu neozbiljnost i to je neozbiljna vlast”, kazao je Čović.

Također, dodao je da u u nedjelju “palo puno maski”.

“Puno je maski palo u nedjelju. Nekoliko dana prije toga su se postavljale neke crte i slale poruke, i onda se razotkrilo da mnogi koriste taktike u svom vođenju politike”.

“Ovo nek nam bude crvenilo na našem licu, jer smo se osramotili pred međunarodnom zajednicom”- Dragan Cović

“Mi smo na strategiji da se nešto može učiniti “na brzinu” otišli nazad, nikako naprijed. Preglasavanje je model i to uopće nije problem. Preglasavanje većine je praksa u demokratskom svijetu. To je OK, ali na kraju ti stavovi moraju biti izbalansirani”, dodao je Čović.

Čović je kazao da je “isteklo vrijeme”.

“Svima nama je isteklo vrijeme, općenito politici ovdje. Pola našeg mandata je prošlo, šta ćemo kazati da smo uradili? Možemo se mi hvaliti mikro i makro pokazateljima da smo nešto pokrenuli, ali vidimo kako ljudi žive oko nas”, poručio je Dragan Čović.

“Mi smo onakvi kakvi smo. Nismo stvorili evropski ambijent, ali je bila genijalna šansa da iskoristimo prilike. Kredibilnost nam je pala, ali i dalje vjerujem da ćemo naredne godine imati kandidatski status. Ja sam siguran ako se na idućoj sjednici VM usvoji korigirani Mehanizam koordinacije, mi smo ispunili sve uslove. Ovo nek nam bude crvenilo na našem licu, jer smo se osramotili pred međunarodnom zajednicom”, poručio je Čović.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *