četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Ivanić nema ništa protiv dopune dogovora Izetbegović-Dodik

Ivanić nema ništa protiv dopune dogovora Izetbegović-Dodik

Dok iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića još uvijek nema komentara o opciji dopune nedjeljnog dogovora o mehanizmu koordinacije, srpski član državnog Predsjedništva Mladen Ivanić kazao je za N1 da nema ništa protiv Čovićevog zahtjeva, koji se, kako navodi Ivanić, i ranije trebao riješiti institucionalno.

“Što se tiče prijedloga da se dopuni dogovor Izetbegović-Dodik ja nemam zaista ništa protiv jer smatram inače da je cijela ta priča oko mehanizma koordinacije bila nepotrebno politizovana. Niko nikoga ne može natjerati da donese zakon ako on to ne želi. Meni je naravno potpuno prihvatljivo da i kantoni imaju svoju ulogu u dijelu gdje imaju nadležnosti ustavne jer im to niko ne može ni oduzeti.

I mislim da se u tom dijelu sasvim sigurno može promijeniti sporazum o mehanizmu koordinacije. Smatram to dobrim i mislim da smo sve to mogli uraditi i kroz institucionalne dogovore ako je bilo dobre želje i volje i da uopšte do ove krize nije trebalo ni da dođe”, rekao je Mladen Ivanić.

Ivanić je kazao da ni on ni Dragan Čović nisu znali za nedjeljni sastanak između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića u restoranu u Istočnom Sarajevu već da se o tome samo naslućivalo.

“Mogli su nas barem o tome informisati da ne saznajemo iz medija, ali što je bilo – bilo je. Ne treba biti previše sujetan i ako će se stvari smiriti sa uključivanjem kantona u onim oblastima gdje je njihova ustavna nadležnost, što je potpuno logično, ne vidim potrebu da se od ove situacije više pravi kriza.

To se sve može dogovoriti ako postoji politički dogovor i prije septembra. Ako ovo uradimo što se naslućuje da bi trebalo biti završeno onda u septembru sasvim sigurno možemo dobiti pozitivan odgovor Evropske unije jer nema više otvorenih nerješenih pitanja”, dodao je Ivanić.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *