ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Svijet / Kina poziva na pripravnost: Mogući sukobi u Južnokineskom moru

Kina poziva na pripravnost: Mogući sukobi u Južnokineskom moru

Kineski ministar odbrane Čang Vanćuen upozorio je na opasnost da zategnuta situacija na Južnokineskom moru može da preraste u direktnu konfrontaciju i pozvao vojsku, policiju i stanovništvo da budu spremni da brane teritorijalni integritet zemlje, javio je RT, pozivajući se na kinesku državnu agenciju „Sinhua“.

Ministar je to rekao prilikom obilaska vojnih postrojenja na istoku zemlje, navela je „Sinhua“.

On je rekao da treba prepoznati ozbiljnost nacionalne bezbednosne situacije, naročito kada je reč o pretnjama na moru.

Kineska vojska, policija i građani moraju biti spremni za mobilizaciju u slučaju „narodnog rata na moru“, dodao je on, prenosi RT.

Ministar smatra i da javnost treba informisati o pitanjima nacionalne odbrane budući da postoji rizik po nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Kineski ministar odbrane je to rekao u trenutku pojačane napetosti zbog spornih ostrva u Južnokineskom moru na koja pravo polažu i Kina i susedne azijske zemlje.

Stalni arbitražni sud u Hagu zaključio je prošlog meseca u sporu između Kine i Filipina da Peking nema pravnu osnovu za polaganje „istorijskih prava“ na ostrva u Južnokineskom moru i da je prekršio suverena prava Filipina u toj zoni.

Peking je tu presudu odbacio kao ništavnu, nevažeću i neobavezujuću, saopštivši da neće prihvatati stavove i akcije zasnovane na odluci tog suda.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Beč: U jednom danu ubijene četiri žene i djevojčica

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *