ponedeljak , 26 februar 2024
Home / USA / Predsjednik SAD uvijek nosi jednu tašnu. Znate li šta je u njoj?

Predsjednik SAD uvijek nosi jednu tašnu. Znate li šta je u njoj?

Hilari Klinton je nedavno pokušala da opiše Trampa kao nesposobnjakovića koji ne bi smeo da ima moć za pokretanje američkog nuklearnog arsenala. „Da li želimo da njegov prst bude na dugmetu?“, zapitala je masu Klintonova u San Dijegu.

Njen republikanski protivnik je oštro odbacio napade i rekao kako će nuklearno oružje da koristi isključivo kao poslednje sredstvo koje ima u rukama.

Međutim, iako svi zamišljamo veliko crveno dugme, koje predsednici pritisnu i ono aktivira nuklearne bombe, to u stvarnosti nije tako.

Ovaj opis deluje zaista filmski, a u stvarnosti nije ni nalik nekom bioskopskom blokbasteru.

Predsednik ne stiska dugme, već poseduje tzv. „biskvit“ karticu sa nuklearnim kodovima i aktovku, koja se naziva „fudbal“, sa informacijama koje su potrebne za pokretanje nuklearnog napada.

„Morate da budete spremni u svakom trenutku i uvek te stvari da imate pri ruci“ rekao je Pit Mecger, koji je tri godine bio jedan od pet posebnih agenata tajne službe koji su naizmenično nosili aktovku za nuklearno lansiranje tokom perioda kad je Ronald Regan bio predsednik.

„Fudbal torba“ mora uvek da bude uz predsednika. Ona ide sa njim na putovanja, u hotelu odseda na istom spratu, prati ga kroz Belu kuću i ide istim liftom kao predsednik. Nju štite i nose posebni agenti tajne službe.

Postoji takođe i „fudbal torba“ za potpredsednika, ukoliko je predsednik onesposobljen.

Nadimak „fudbal“ dolazi iz kodnog imena „dropkick“ (vrsta udarca u američkom fudbalu), za tajni nuklearni rat, prema bivšem američkom ministru obrane Robertu Meknamari.

Po rečima bivšeg direktora vojnog kabineta Bele kuće, aktovka sadrži četiri stvari:

crnu knjiga sa svim nuklearnim opcijama, spisak sigurnosnih bunkera gde predsednik može da bude sakriven, uputstvo za korišćenje urgentnog sistema za pokretanje nuklearnog napada (Hitnog sistema prenosa EPS) i karticu sa autentičnim kodovima za proveru predsednikovog identiteta.

Mecger navodi kako je pre nego što je izabran za pomoćnika, koji je vodio računa o tajnoj torbi, bio podvrgnut velikom broju psiholoških testova i raznim evaluacijama.

I dok pomoćnici, koji isto mogu da pokrenu nuklearni napad, moraju da rade u parovima i oboje da pristanu na takvu akciju, za predsednika to ne važi, on može sam da odlučuje.

Predsednik može da bude sprečen samo ako dođe do pobune, gde više od jedne osobe mora da se usprotivi njegovoj naredbi.

Mecger navodi kako i predsednik i pomoćici veoma ozbiljno shvataju svoju ulogu u svemu ovome i da takava odluka ne dolazi tek tako „kao grom iz vedra neba“, jer ona za sobom ostavlja katastrofalne posledice koje zauvek menjaju čitavo čovečanstvo.

Izvor: BN

Pročitajte

(VIDEO) Američka letelica na Mesecu posle pauze duže od pola veka

Svemirska letelica, čiji je prozvođač i kojom je upravljala teksaška kompanija Intuitive Machine, spustila se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *