sreda , 21 februar 2024
Home / Svijet / Amerika prebacuje nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju

Amerika prebacuje nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju

Sjedinjene Američke Države počele su da premeštaju nuklearno naoružanje iz Turske u Rumuniju, usred tenzija u odnosima Vašingtona i Ankare, navode mediji citirajući izvore.

Baza je značajno pogođena događajima od 15. jula i nakon toga. Bivši komandant baze general Bekir Erkan Van uhapšen je pod sumnjom umešanosti u zaveru, a turske vlasti prekinule su snabdevanje električnom energijom bazu i zabranile poletanje američkih aviona.

„Nije lako prebaciti više od 20 nuklearki“, izjavio je izvor za veb-sajt „Euraktiv“.

Drugi izvor je potvrdio da se naoružanje premešta iz turske vazdušne baze „Indžirlik“ u bazu Deveselu u Rumuniji, jer Vašington nema poverenja u turske vlasti nakon neuspelog pokušaja puča u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rumunije negirao je izveštaje u pisanom odgovoru medijima.

U ponedeljak je tim stručnjaka „Stimson centra“ upozorio da Sjedinjene Američke Države rizikuju da od terorista izgube kontrolu nad nekih pedesetak komada taktičkog nuklearnog oružja razmeštenog u turskoj vazdušnoj bazi Indžirlik, koja se nalazi na oko 112 kilometara od sirijske granice. U saopštenju koje je pratilo objavljeni izveštaj, tim stručnjaka je naglasio da bi produženi građanski sukob u Turskoj mogao da učini nesigurnim sudbinu oružja, aludirajući na pokušaj puča u Turskoj 15. jula.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

“Ako ga izruče, umrijet će” Počinje Assangeova posljednja pravna bitka

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *