ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Svijet / SAD žele od Sirije da naprave novi Avganistan

SAD žele od Sirije da naprave novi Avganistan

Naravno da je licemerno kada SAD spočitavaju Rusiji da krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN koristeći iransku bazu da bombarduje DAEŠ jer one nikoga i ne pitaju kada preduzimaju slične akcije. Ali to je konstanta u politici SAD, koje uvek samo štite svoje interese, a oni su, kako smatraju, ceo svet, kaže stručnjak za Bliski istok Slobodan Janković.

Ruski avioni Su-34 su iz iranske baze Hamadan i juče bombardovali pozicije DAEŠ-a u Siriji. Uništili su dva komandna centra i kamp za obuku, a u napadu je poginulo oko 150 terorista DAEŠ-a, među kojima su i strani borci, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nije ih zabrinula „zabrinutost“ koju je američki državni sekretar Džon Keri u telefonskom razgovoru preneo šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu zbog leta ruskih bombardera sa iranske avio-baze.

SAD smatraju uvredljivom činjenicu da je Rusija koristila vazdušnu bazu Hamadan u Iranu i proučavaju da li je rusko korišćenje iranske baze kršenje Rezolucije SB UN 2231, prenele su agencije.

Lavrov je zabrinutim Amerikancima objasnio da nema nikakvih razloga da se sumnja da je Rusija prekršila Rezoluciju 2231, jer nije bilo ni nabavke, ni prodaje, ni prenosa vojnih aviona u Iran, na šta se ona odnosi. Borbene avione, uz saglasnost Irana, koriste ruske vojno-kosmičke snage za učešće u antiterorističkim operacijama na teritoriji Sirije, na zahtev legitimnog sirijskog rukovodstva, precizirao je šef ruske diplomatije.

Malo je, međutim, verovatno da će to objašnjenje ubediti SAD da nemaju razloga za zabrinutost. Kao uostalom i objašnjenje da je, zahvaljujući korišćenju iranske baze, efikasnost ruskih udara na teroriste DAEŠ-a bila tri puta veća zbog manje distance, kraćeg leta i mogućnosti da avioni ponesu veći broj bombi.

Kako je to formulisao predsednik Odbora za međunarodne odnose ruskog Saveta federacije Konstantin Kosačov, reakcija SAD je još jednom potvrdila da su za njih, i Sirija, i Iran, ceo Bliski istok, prostor za realizaciju njihovih interesa, umesto zajedničkog rešavanja opšteg problema.

„Naravno da je licemerje kada SAD kažu da su Rusi prekršili rezoluciji SB UN, s obzirom na to da ista Amerika bez odluke SB, na primer, bombarduje u Siriji i koliko puta je ušla u slične akcije. Ali to je konstanta u politici SAD i još nekih sila. SAD nikoga i ne pitaju i zvanično u svojim vojno-strateškim doktrinama najavljuju da neće i ne žele da pitaju nikoga kada žele da zaštite američke interese. A američki interesi su, po njihovom tumačenju, ceo svet“, kaže za Sputnjik saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Slobodan Janković.

Zato on ne vidi da će se, uprkos novim momentima u saradnji Rusije sa Turskom i Iranom, po pitanju politike SAD na Bliskom istoku išta menjati.

„Očigledno je sada da SAD, Velika Britanija, pa i Izrael sam za sebe, naoružavaju određene frakcije u sukobu u Siriji i nastoje da ga pretvore u drugi Avganistan, Vijetnam ili nešto slično“, ocena je Jankovića.

Da Rusija i Iran imaju isto gledanje na sirijsku krizu, pokazao je nedavni sastanak lidera i zvaničnika u Bakuu prilikom trostranih razgovora zajedno sa Azerbejdžanom.

Tada je ukazano na spremnost da se sarađuje i pomogne ruskoj strani u stvaranju normalnih uslova u Siriji i bezbednosti u regionu.

Ta pomoć se vrlo brzo manifestovala upravo time što je Rusima stavljena na raspolaganje iranska baza za poletanje ruskih bombardera u akcijama protiv DAEŠ-a.

O tom produbljivanju saradnje američka novinska agencija AP je zabeležila očigledno nervoznu konstataciju, ocenivši je „bez presedana“.

Njoj je sigurno doprineo predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, koji čak nije ni komentarisao direktno ruske vazdušne udare.

„Iran sarađuje sa Rusijom, pošto je to naš saveznik po regionalnim pitanjima, a posebno sirijskom pitanju. Mi imamo dobru saradnju sa Rusijom, i to kažemo jasno i glasno“, istakao je Laridžani.

SAD, odnosno elite koje njom upravljaju, uopšte Zapad, i dalje ojačavaju sukob sa Rusijom, ali sa drugim zemljama Istoka, smatra Janković. On kaže da su očite dve tendencije.

„S jedne strane imamo deo vođstva pod uticajem francuskog predsednika i dela nemačke vlade koji nastoje da smire i normalizuju odnose sa Rusijom, pa i sa drugim zemljama, sa Iranom. Sa druge strane imamo Veliku Britaniju i SAD koje guraju svet ka krizi i širenju sukoba ograničenog dometa, što je moglo da se vidi u najnovijem curenju dokumenata iz baze podataka organizacije koju kontroliše Džordž Soroš. Ono što je zabrinjavajuće u svemu je što Amerikanci uspevaju i dalje da zakuvaju više kriza nego što druga strana uspeva da smiri“, zaključio je saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

I Nijemci protiv Trumpove odluke: Šutjeti znači prihvatati

Protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela održani …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *