utorak , 5 decembra 2023
Home / Rusija / Merkelova: Rado bih ukinula sankcije Rusiji, ali…

Merkelova: Rado bih ukinula sankcije Rusiji, ali…

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da radi iz sve snage da povrati odnos sa Rusijom koji će sankcije učiniti nepotrebnim.

„Ja prva bih ukinula sankcije Rusiji. Nažalost, mi zasad ne vidimo realizaciju Minskog sporazuma. Mi iz sve snage nastojimo da povratimo odnose sa Rusijom koji bi sankcije učinile nepotrebnim“, prenela je agencija „Blumberg“ reči Merkelove.

„Zasad uslovi za ukidanje ekonomskih sankcija nisu ispunjeni. Predsednik Francuske Fransoa Oland i ja zajedno sa Ukrajinom i Rusijom ulažemo napore da se, bez obzira na sve teškoće, Minski sporazum realizuje. To ostaje kriterijum za budućnost sankcija“, naglasila je Merkelova.

Prema Minskom sporazumu, Kijev je do kraja 2015. trebalo da izvrši ustavne reforme, sprovede decentralizaciju i donese zakon o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti.

Međutim, u Kremlju ističu da Kijev ili ne želi da ispuni dogovor, ili nije u stanju da to učini. U Moskvi smatraju da je apsurdno povezivanje sankcija Zapada sa implementacijom Minskog sporazuma, jer Rusija nije strana u sukobu niti predmet Minskog sporazuma o Ukrajini.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Putin: Šta je jedna milijarda?

Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka sa Kolindom Grabar – Kitarević, na kojem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *