utorak , 27 februar 2024
Home / Rusija / Gulen: Turske vlasti se zbližavaju sa Rusijom „iz očajanja“

Gulen: Turske vlasti se zbližavaju sa Rusijom „iz očajanja“

Islamski propovednik Fetulah Gulen, koga turske vlasti optužuju da je organizovao pokušaj državnog prevrata, smatra da je Ankara bila prinuđena na zbližavanje sa Rusijom „usled nemanja drugog izbora“.

U poslednje vreme odnosi Rusije i Turske, koji su se naglo pogoršali nakon što je turska avijacija prošlog novembra oborila ruski avion Su-24 iznad Sirije, počeli su da se popravljaju.

Prvog jula u Sočiju prvi put su se posle duge pauze sastali šefovi diplomatije Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, a 9. avgusta u Sankt Peterburgu održan je prvi sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, na kojem je odlučeno da se obnove bilateralni odnosi.

„Turska sada ima mnogo problema. Mislim da ti koraci otelovljavaju očajnička dejstva usled nedostatka alternative“, izjavio je Gulen u intervjuu televiziji „Arabija“, odgovarajući na pitanje da li smatra da je zbližavanje Turske sa Iranom i Rusijom ili novi pravac u spoljnoj politici ili način da se izvrši pritisak na Zapad.

„Treba razumeti da je Putin veoma pametan čovek, veoma mudar lider i ne verujem da ta dejstva Erdogana mogu lako da ga dovedu u zabludu“, izjavio je Gulen.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

(VIDEO) Policija u Tel Avivu pokazala svu brutalnost: Na protestima protiv Netanyahua građane udarali pendrecima

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uvečer u Tel Avivu na novim protestima protiv vlade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *