sreda , 22 marta 2023
Home / Bosna i Hercegovina / RS mora uknjižiti vojnu imovinu na državu BiH

RS mora uknjižiti vojnu imovinu na državu BiH

Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH vojna imovina i na teritoriji RS mora biti uknjižena kao vlasništvo Bosne i Hercegovine. Odluka će sigurno izazvati burne političke reakcije iz ovog entiteta.

Kako javlja Žurnal, nakon više od godine dana, Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu po kojoj entitet Republika Srpska mora nekretnine koje čine objekti ministarstva odbrane u Han Pijesku uknjižiti kao svojinu države BiH, saznaje ovaj web magazin od dobro obavještenih izvora iz pravosuđa.

Prema istim izvorima Žurnala, presuda će do kraja sedmice biti dostavljena stranama u postupku, Pravobranilaštvu BiH te Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS

Apelaciono vijeće je tako potvrdilo prvostepenu presudu suda BiH kojom je naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS da uknjiži pravo svojine nad kasarnom u Han Pijesku na državu BiH. Ova kasarna, odnosno cijeli njen kompleks je inače jedan od najvećih vojnih objekata u BiH.

Republička uprava je nakon prvostepene presude podnijela žalbu Apelacionom vijeću, koje je konačno, nakon više od godinu dana donijelo konačnu odluku. Republika Srpska je do sada odbijala da vojnu imovinu preknjiži na državu BiH, no nakon ove presude, prema sada ustanovljenoj sudskoj praksi, ista odluka mora slijediti i za ostale objekte u ovom entitetu.

U Federaciji je do sada na državu BiH bez problema preknjiženo više od 20 objekata.

Knjiženjem vojne imovine na državu BiH biće otklonjena i posljednja formalna prepreka za pristup Bosne i Hercegovine NATO – u, odnosno biće realizovan Akcijski plan za članstvo ovom vojnom savezu.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *