utorak , 5 decembra 2023
Home / Republika Srpska / Referendum moguć i bez spiskova CIK-a

Referendum moguć i bez spiskova CIK-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da na današnjoj sjednici ne razmatra zahtjev za ustupanje biračkih spiskova za potrebe sprovođenja referenduma o Danu Republike, predstavlja opstrukciju, čime ovo tijelo pokazuje da je u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića.

“CIK je tehničko tijelo i morao je da, na zahtjev ovlaštenih organa – Narodne skupštine Srpske i Komisije za sprovođenje referenduma, stavi na raspolaganje spiskove. Sve drugo je opstrukcija”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Predsjednik Srpske ukazuje da očigledno postoji sinhronizacija nekih faktora u smislu da Izetbegović pokrene pitanje pred Ustavnim sudom BiH, čiji je predsjednik doskorašnji potpredsjednik SDA i koji može da donese određenu odluku, nakon čega će CIK reći da nema razloga da dostavi biračke spiskove.

“CIK je bio dužan da već dostavi ažurirane spiskove. To nije tijelo koje se bavi politikom i koje bi moglo na političke zahtjeve da reaguje na ovaj način”, rekao je Dodik.

On je istakao da CIK ovako pokazuje da je u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića i muslimanske strane u BiH.

“To je ona strana koja pokušava da instrumentalizacijom i politizacijom Ustavnog suda, kao i Suda i Tužilaštva BiH, kao što smo mogli da vidimo u slučaju imovine na Han Pijesku, pokušava da sprovede nasilje”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo podsjeća na vrijeme Otomanske imperije i princip – kadija te tuži, kadija ti sudi.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je ono što rade stranci u BiH najviše u funkciji stvaranja atmosfere za terorističke aktivnosti koje bi sprovodile radikale grupe.

“Meni su čak neki ambasadori govorili da bi mi ovih dana i godina trebali da ćutimo da ih ne bi izazivali. Vjerovatno je to politika na Zapadu, pa smo vidjeli šta se dešava. U svakom slučaju naša borba za naša prava ne smije da prestane pred bilo kakvom opasnošću, pa ni pred nekim takvim mogućim, ne daj Bože, scenarijima”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije za nasilje, sukobe i rat, ali da će se braniti.

Dodik je naveo da se razmatra pitanje alternativnog plana za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

“Izaći ćemo 25. septembra na referendum. Pozivam ljude da prate upute Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike i da prihvate način na koji mi to radimo”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako se ponašaju lokalne zajednice u Srpskoj prema referendumu, odnosno načelnici koji su članovi SDS-a, Dodik je rekao da je SDS bio potpisnik inicijative za sprovođenje referenduma i da su predstavnici te stranke glasali za takvu odluku.

Dodik kaže da je samo čuo da je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković “pokušao da kaže da neće”.

“Vjerovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u Republici Srpskoj neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti Srpske, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče”, rekao je Dodik.

On je istakao da više neće moći da se desi da neko neće da poštuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: Srna

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *