ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / Nikolić: Srbija neće destabilizovati BiH, ali ne može ni da je stabilizuje

Nikolić: Srbija neće destabilizovati BiH, ali ne može ni da je stabilizuje

Slobodan Milošević nikoga nije upoznavao sa svojim razgovorima sa Izetbegovićem i Tuđmanom i bilo je loše što je sam vodio tu politiku, kaže ekskluzivno za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nedavno skinuta oznaka tajnosti sa depeša koje je tadašnji američki ambasador u SFRJ Voren Cimerman slao u svoju zemlju ponovo je pokrenulo pitanje ima li osnova za verovanje da su se bivši hrvatski i srpski predsednici Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, dogovarali o podeli Bosne i Hercegovine.

„Slobodan Milošević nikoga nije upoznao sa svojim razgovorima sa Izetbegovićem i Tuđmanom i bilo je loše što je sam vodio tu politiku. Ali sećam se da se u to vreme govorilo o nekakvim mapama podele BiH crtanim na salvetama. Dakle, možda je to moguće, ako to potvrđuju pronađeni dokumenti koje je slao ambasador SAD. Onda je to najverovatnije tačno“, kaže predsednik Nikolić.

U ono vreme, govoriti o podeli BiH bilo bi ravno izdaji, objašnjava Nikolić, dok bi mnogi danas rekli da je to bila dobra ideja.

„Ali vi reagujete u jednom momentu, naknadna pamet nikada nije pomagala. Neću da se vraćam na to. Bosna i Hercegovina je država, Hrvatska je država, Srbija je država i gradim svoju politiku na tome da poštujem članice UN i očekujem da članice UN poštuju nas. I kao što poštujem tuđe granice, očekujem, sa pravom, da svako poštuje granice Srbije, one u kojima je Srbija članica UN“, navodi Nikolić.

Nikolić dodaje da Srbija ne vodi licemernu politiku i da sa Hrvatskom želi dobre odnose. Bosni i Hercegovini Nikolić želi svu sreću, međutim, dodaje da 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i pod kontrolom međunarodne zajednice ona nije uspela da postane država, smatra predsednik i dodaje da Srbija ništa neće učiniti da je destabilizuje.

„Ali Srbija nije u stanju ni da stabilizuje BiH, to moraju da učine narodi koji u njoj žive“, zaključuje Nikolić.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Simbol bogatstva! Koja zemlja ima najviše zlata, gdje je BiH?

Centralna banka Bosne i Hercegovine, prema dostupnim informacijama, raspolaže sa oko tri tone zlata, jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *