sreda , 21 februar 2024
Home / Rusija / Kerry i Lavrov blizu dogovora o prekidu vatre u Siriji

Kerry i Lavrov blizu dogovora o prekidu vatre u Siriji

Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i John Kerry, razgovarali su u Ženevi o saradnji na vojnom i humanitarnom planu u Siriji.

Razgovori su trajali više od 12 sati. Američki državni sekretar Kerry rekao je nakon maratonskih razgovora da su Vašington i Moskva „postigli jasnoću“ u vezi sa načinom postizanja primirja u Siriji, ali tehnički detalji tek treba da budu riješeni, prenosi AFP.

Kerry je dodao da će američki i ruski tehnički eksperti nastaviti narednih dana razgovore u Ženevi kako bi riješili niz pitanja, dok je Lavrov kazao da „neke stvari još treba finalizovati“.

Reuters javlja da je Kerry izjavio da „su blizu, ali da neće žuriti sa sporazumom s Rusijom o saradnji u Siriji“. Šefovima američke i ruske diplomatije se na skoro jedan sat u podne pridružio specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

De Mistura, čiji je dolazak probudio nade za oživljavanje mirovnog rješenja poslije pet godina rata, otišao je nasmijan. Razgovor je „odličan“, rekao je Lavrov tokom pauze u podne.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova izjavila je ranije novinarima da će delegacija, predvođena Lavrovom, sa Kerryjem razgovarati o rješavanju sirijske krize, kao i mogućnostima bliske saradnje u borbi protiv terorističkih grupa koje su sada aktivne u Siriji.

Zaharova je dodala da će biti govora i od drugim međunarodnim pitanjima, među kojima je i ukrajinska kriza, preneo je Tass.

Washington i Moskva su već nedjeljama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne saradnje u borbi protiv grupe tzv. Islamske države u Siriji.

Izvor: N1

Pročitajte

NADA-RAZOČARENJE-NADA: „Uzbudio sam se“ Amerikanac TUŽI LUTRIJU nakon što mu je rečeno da je njegov dobitak od 340 miliona dolara bio greška

Amerikanac koji je mislio da je osvojio Powerball jackpot od 340 miliona dolara tužio je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *