petak , 23 februar 2024
Home / Region / Albanci spriječili Srbe da posjete crkvu

Albanci spriječili Srbe da posjete crkvu

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije. Albanci, koji su blokirali put, sukobili su se sa kosovskom policijom. Više desetina demonstranata je uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih. Kamenicama pogođeno nekoliko pripadnika kosovske policije.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovke policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač. Sa njima je i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji je rekao da je poslata poruka Srbima da nisu dobrodošli.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

Više desetina demonstranata je uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Oko 11.30 dupli kordon specijalnih jedinica kosovske policije uspeo je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.

Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom Jevtićem.

Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.

Najmanje jedan demonstrant je povređen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije.

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano „UČK“ (OVK).

Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko osoba je tom prilikom privedeno.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva ocenjujući da su brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.

Izvor: BN

Pročitajte

Među uhapšenima državljanin BiH: Po INTERPOL-ovoj potjernici uhapšene tri međunarodno tražene osobe

Tri međunarodno tražene osobe, za kojima su potjernice raspisale Austrija, Njemačka i Srbija, uhapšene su, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *