ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / Dodik: Republika Srpska neće ratovati, ali će se braniti

Dodik: Republika Srpska neće ratovati, ali će se braniti

„Referendum o Danu Republike Srpske je pravo RS“, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik precizirajući da Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. januar, već naložio Srpskoj da taj datum prilagodi.

„To je sva suština i mi evo to prilagođavamo. Idemo na referendum da pitamo narod na koji način hoće da prilagodimo taj datum“, rekao je Dodik za RTS.

Kako kaže, svi su odjednom „skočili“ protiv referenduma i prava RS. „Ustavni sud je formiran 1996. godine, a RS 1992. godine, puno je pravnih apsurda.

Kako je neki organ koji je stvoren četiri godine poslije mogao da odlučuje o tome šta je bilo četiri godine prije“, upitao je Dodik. Dodaje da se visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponašaju kao kabadahije već duže vrijeme, čemu se RS suprotstavlja.

Upitan šta slijedi ako podrže da 9. januar bude Dan RS, Dodik ističe da se nije desilo da narod izađe na referendum i da se ne poštuje njegovo mišljenje. Ističe i da je ogroman pritisak međunarodnog faktora koji kaže – vi nemate pravo, to su pitanja koje se odlučujuju na nivou BiH. „A ja pitam Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum o pitanju da li prihvatate odluku Brisela da rasporedite izbjeglice. Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama kao to nešto ne važi“, rekao je Dodik.

Kako kaže, RS je, po Ustavu, sastavni dio BiH i ima pravo da reaguje na svako pitanje koje se donosi ne samo u RS, već i u BiH. Dodik je rekao da je zakonski rok od šest mjeseci da Narodna skupština RS donese određeni akt koji će biti afirmacija volje građana. “

Vjerujem i sva suština jeste da će 9. januar ostati dan RS“, kaže Dodik. Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana prije lokalnih ozbora, Dodik je rekao da datum referenduma nije izabarao sam, već da su se oko njiega svi složili i dodao da je potrebno dva do tri mjeseca da se, po proceduri, sprovedu sve aktivnosti nakon referenduma.

„Ima nečeg što njima više smeta od referenduma, smeta im postojanje vlasti“, rekao je Dodik. Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je istakao da je taj prostor trajno nestabilan, a da je BiH u političkom smislu promašena zemlja.

„Ovde je najveći stepen intervencije međunarodnog fakotra u prošlosti i u tom pogledu sve ove retoričke priče i prijetnje prema RS i ugrožavanja mira u BiH nemaju realan osnov. RS neće ratovati, ali budite sigurni da će se braniti“, rekao je Dodik.

Izvor: N1

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *