ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Pročitajte pismo Bakira Izetbegovića ambasadorima PIC-a

Pročitajte pismo Bakira Izetbegovića ambasadorima PIC-a

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu pismo.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Vaše Ekscelencije,

Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе usvојilа 15. јulа 2016. gоdinе.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, pozivajući se inter alia i na mišljenje Venecijanske komisije Vijeća Evrope, kao najvećeg autoriteta za demokratizaciju putem prava u Evropi, u svojoj konačnoj i obavezujućoj Odluci broj U-3/13 utvrdio je da „9. januar“, kao datum održavanja Dana Republike Srpske, krši osnovne ustavne vrijednosti Bosne i Hercegovine. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mijenja, jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta Republika Srpska obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma.

Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi. Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije. Ovo je zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska.

Opstrukcija Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13 ukazuje na dva elementa koja trenutnu situaciju čine drugačijom od svih ranijih i time zahtijevaju Vašu odlučnu intervenciju. Naime, ovo je prvi put od stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine, kao Aneksa 4 uz Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, da je jedan entitet iskazao otvoren bojkot države Bosne i Hercegovine i da je proaktivno krenuo u uspostavljanje stanja suprotnog sudskoj odluci. Taj bojkot državne sudske vlasti od strane entiteta Republika Srpska, kao antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan, želi se legitimirati voljom građana iskazanom u formi referenduma zakazanog za 25. septembar. Prema tome, svako naknadno proglašavanje provedenog referenduma anti-dejtonskim ili neustavnim, ili pravno poništavanje njegovih rezultata, neće anulirati političku posljedicu koju sam upravo spomenuo. Drugim riječima, bez obzira na buduće pravne posljedice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti Bosne i Hercegovine neće se moći neutralizirati.

Političke snage u entitetu Republika Srpska predvođene Miloradom Dodikom već godinama veoma agresivno i aktivno ugrožavaju vladavinu prava i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, dovodeći u pitanje autoritet državnih pravosudnih institucija poput Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Te njihove aktivnosti vode u bezakonje, haos i pravnu i političku nesigurnost.

Podsjećam vas da je na 5. Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata održanom u Istočnom Sarajevu 25. aprila 2015. godine usvojena Deklaracija pod nazivom „Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost“ u kojoj stoji da „ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske.“ Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini.

Domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira daje političke smjernice Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, i upravo ta Vaša uloga kolektivnog političkog direktora implementacije Općeg okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovinu treba da omogući adekvatan međunarodnopolitički odgovor na opasan i neprihvatljiv referendum koji je zakazan za 25. septembar. Situacija u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi traži Vašu političku podršku međunarodnopravnoj reakciji Visokog predstavnika kojom bi se zaustavila provedba ovog referenduma.

Primite izraze moga poštovanja, uz nadu da će Bosna i Hercegovina i njeni građani uskoro imati više razloga za osjećaj spokoja i sigurne evropske budućnosti”, stoji u pismu.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *