ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Region / Čubrilović: Ustavni sud da stavi van snage odluku o Danu RS

Čubrilović: Ustavni sud da stavi van snage odluku o Danu RS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da, vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici najavljenoj za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje Odluke o Danu Republike Srpske koji je podnijela Narodna skupština RS.

„Stavljanjem van snage Odluke kojom osporava Dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ koji je spreman za iznalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija koje je upravo prouzrokovao donošenjem političke odluke kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske“, istakao je predsjednik Narodne skupštine RS.

On je dodao da je Narodna skupština Republike Srpske obavezna je da sprovede svoju Odluku o održavanju referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske koja je donesena jednoglasno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

„Naglašavam da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština Republike Srpske posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija. Takođe, referendum koji se odnosi na praznik Republike Srpske ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir države, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine“, rekao je predsjednik Čubrilović.

Pojasnio je da ambasadori Upravnog odbora PIC-a, kao argument za svoju tezu da je „Narodna skupština RS više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija“, navode riječi iz obrazloženja Odluke o referendumu, iako obrazloženje nema nikakvu pravnu snagu.

„Jedino važna je Odluka objavljena u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’ jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo“, naglasio je predsjednik Narodne skupštine.

On je istakao da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, Narodna skupština Republike Srpske pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

„Još jednom podsjećamo da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije“, zaključio je predsjednik Čubrilović.

Izvor: N1

Pročitajte

Utvrdiće da li je Milović ugrožen, traže jaču borbu protiv kriminala

„Vijeće konstatuje da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna i da će svi organi obavještajno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *