ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / Region / Referendum ostao bez podrške Srbije

Referendum ostao bez podrške Srbije

Predsednik i premijer Srbije razgovarali sa zvaničnicima Republike Srpske. Nisu im pružili podršku oko referenduma, ali nisu hteli ni da utiču na njihov stav.

To se navodi u izjavi do koje je došao B92 nakon sastanka u Predsedništvu, koje je nakon sat i po vremena razgovora napustio premijer Vučić.

Kako se navodi, državni vrh Srbije ni na koji način nije pružio podršku, ali nije hteo ni da utiče na promene stavova legalno izabranih nosilaca vlasti u Republici Srpskoj.

“Srbija će uprkos različitim viđenjima nastaviti da podržava Republiku Srpsku i njene građane. Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet entiteta Republike Srpske”, poruka je srpske strane.

Sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića trajao je od 14:30 do 16 časova, a održan je zbog situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti Republike Srpske da odustanu od referenduma o Danu Republike Srpske.

Na sastanku su bili član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Srpski premijer rekao je ranije da ne vidi svrhu ovog sastanka, uz ocenu da su politički lideri u Srpskoj “već unapred doneli svoje odluke”.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike 9. januaru i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Sa stavom Saveta nije saglasna Rusija.

Referendum o Danu Republike Srpske najavljen je za 25. septembar.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *