ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Svijet / Kina i SAD zvanično potpisale klimatski sporazum iz Pariza

Kina i SAD zvanično potpisale klimatski sporazum iz Pariza

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je saradnja „najbolja pojedinačna prilika koju imamo“ za spas planete, stojeći pokraj kineskog predsjednika Xi Jingpinga nakon što su dvije zemlje i zvanično ratficirale prošlogodišnji klimatski sporazum iz Pariza.

Na ceremoniji na marginama globalnog ekonomskog samita, Obam i Xi, predstavljajući dva najveća svjetska emitera ugljen dioksida, predali su dokumente generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu. Dokumenti potvrđuju da će SAD i Kina poduzeti sve neophodne mjere za pridruženje pariskom sporazumu koji je postavio državama ciljne cifre za smanjenje emisije stakleničkih gasova.

„Ovo nije borba koju bilo koja zemlja, bez obzira koliko moćna bila, može voditi sama. Jednoga dana možemo vidjeti ovo kao momenat kada smo konačno odlučili da spasimo našu planetu“, izjavio je Obama o sporazumu.

Xi je, govoreći putem prevodioca, izjavio kako se nada da će objava potaknuti više zemalja da poduzmu akciju.

„Naš odgovor na klimatske promjene odredit će budućnost našeg naroda i dobrobit čovječanstva“, kazao je.

Objava znači da će sporazum stupiti na snagu do kraja godine, brže od očekivanog roka. Ceremonija je obavljena kratko nakon što je Obama stigao u živopisni kineski grad Hangzhou na redovni godišnji samit grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija, prenosi AP.

Izvor: N1

Pročitajte

(VIDEO) Policija u Tel Avivu pokazala svu brutalnost: Na protestima protiv Netanyahua građane udarali pendrecima

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uvečer u Tel Avivu na novim protestima protiv vlade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *