četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Region / Orešković: Uhapšeni nije špijun; Kovač: Kao u sapunici
23.06.2016., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je prva sjednica Vlade RH u statusu tehnicke vlade. Na dnevnom redu je cak 41 tocka dnevnog reda, od kojih je 8 prijedloga zakona za koje nije jasno koji bi ih Sabor trebao raspraviti. Miro Kovac , Tihomir Oreskovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Orešković: Uhapšeni nije špijun; Kovač: Kao u sapunici

Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je da osoba koja je uhapšena u Beogradu nije hrvatski špijun i da mu je to rekao direktor Sigurnosno-obaveštajne službe Daniel Markić.

“Znamo da je bio major JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, ali nemamo dovoljno informacija”, rekao je Orešković za Hrvatsku radioteleviziju.

Na pitanje novinara da li je reč o senzaciji sa srpske strane u vreme zategnutih diplomatskih odnosa, Orešković je odgovorio da se nada da nije reč “o još jednoj provokaciji”.

“Nadam se da ovo nije još jedna provokacija, to se nadam, ali idemo videti da dobijemo više informacija, Samo smo čuli šta se pustilo kroz srpske medije, ali kroz formalne kanale još nismo dobili nikakvu informaciju”, naglasio je Orešković.

Kovač: Nismo zvanično obavešteni

Hrvatska dosad nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od Srbije o hapšenju hrvatskog državljanina pod optužbom za špijuniranje, izjavio je u Bratislavi odlazeći hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

“Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već sedmicama. To je neka vrsta ‘cirkusa Kolorado'”, rekao je Kovač.

On je naglasio da je Hrvatska od juče popodne u stalnom kontaktu s hrvatskom ambasadom u Srbiji i da je pokušala da sazna od relevantnih srpskih državnih tela o čemu je reč.

“Mogu vam reći da sve do sad nikakvu informaciju naša ambasada, upros tome što je insistirala, nije dobila od Vlade Republike Srbije i mi o tome službeno ne znamo ništa”, dodao je Kovač.

Ministar je rekao da je to za njega neozbiljno i izrazio uverenje da će se strasti u Srbiji smiriti. Dodao je da je isto rekao i srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću koji u subotu u Bratislavi učestvuje na sastanku šefova diplomatije članica EU s ministrima iz zemalja kandidata.

“Ja sam rekao istu stvar svom kolegi Dačiću, da ne želimo učestvovati u nekakvoj jeftinoj sapunici. Idemo ozbiljno raditi. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji”, rekao je Kovač i dodao da se s Dačićem “video i sinoć i jutros”.

Plenković: O hapšenju u Srbiji znam iz medija

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da nema zakonsku mogućnost da zna više o hapšenju osobe osumnjičene za špijunažu u Srbiji, ali da je u poziciji, naložio bi da se uspstave kontakti sa srpskim telima.

“Ja sam, kao i vi, upoznat s tom novom informacijom iz Beograda iz medija”, rekao je Plenković novinarima. “Ja nemam zakonsku mogućnost da znam više. Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i službama da provere o čemu je reč i uspostave kontakte sa srpskim telima, da se utvrdi o čemu je reč”, rekao je Plenković.

Rekao je da, zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi hteo da spekuliše zašto se hapšenje dogodilo baš u ovom trenutku.

“Moja poruka je da želim smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje”, kazao je Plenković.

Rekao je da je Bosna i Hercegovina prioritet HDZ-a, u kontekstu susednih zemalja, odnosno napredovanje Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj zemlji. Nakon toga sledi i rešavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom. “Znaćemo da rešimo pitanja naših branitelja, kao i da rešavanje spornog zakona”, poručio je Plenković.

Milanović: Tajne? Možda recept za leskovačke pljeskavice

Predsednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je u Vukovaru da ga ne bi iznenadilo da je hapšenje navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu “konstrukcija” i da ne zna kakve bi tajne osoba koju mediji pominju mogla da otkrije.

“Ne znam ni šta bi on mogao tamo odati, kakve tajne. Možda recept kako se prave leskovačke pljeskavice”, rekao je Milanović.

On je ocenio da ga ne bi iznenadilo da je reč o “konstrukciji” budući da se vlast u Srbiji “ponaša kao da je osnovala Evropsku uniju”.

Milanović je ponovio da se izjava o “šaci jada” odnosi na vlast u Beogradu i dodao da je aktuelna srpska politika kontinuirano agresivna, nazadna i da je srpskom narodu donela “svu bedu ovoga sveta”. Bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića nazvao je “oficirom srpskih interesa i džentlmenom u ponašanju i dogovoru”.

Izvor: N1

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *