ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Rusija / SAD i Rusija blizu dogovora o Siriji; Obama: Vredi pokušati

SAD i Rusija blizu dogovora o Siriji; Obama: Vredi pokušati

SAD sumnjaju da li sporazum s Rusijom o smirivanju rata u Siriji može postići cilj, ali će nastaviti da se zalažu za to, izjavio je danas predsednik Barak Obama dok su pregovarači dve zemlje radili na sporazumu.

Obama je na margini ekonomskog samita Grupe 20 u Kini izjavio da između SAD i Rusije još ima „teških razlika“ o tome šta je potrebno da bi se okončao rat u Siriji i koje su opozicione grupe legitimni ciljevi vojski i SAD i Rusije.

Ali, rekao je da „vredi pokušati“.

„Još nismo stigli dotle“, do sporazuma, rekao je Obama. „Mislim da je prerano reći da je jasan put pred nama, ali bar je moguće da bude nekog napretka“.

Dogovor bi mogao da bude objavljen već danas, posle sastanka državnog sekretara SAD Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta. Keri i Lavrov već nedeljama razgovaraju o sporazumu kojim bi se povećala vojna saradnja SAD i Rusije u borbi protiv Islamske države i drugih ekstremista u Siriji, što Moskva odavno traži.

Sporazum treba da omogući i da pomoć stigne do oblasti Sirije pod opsadom njenih vlasti, a treba da sadrži i mere za sprečavanje aviona sirijske vlade da bombarduju oblasti u kojima deluju pobunjenici koje poodržavaju SAD.

SAD su saopštile da bi, po sporazumu, Rusija trebalo da obustavi napade Asadove vojske, što SAD nisu postigle ni posle više meseci diplomatskih napora. SAD žele i da pobunjenici napuste saradnju sa Frontom Nusra, povezanim sa Al Kaidom, ali je to sve teže zbog njihovih nedavnih uspeha u borbi protiv vojske sirijske vlade.

Obama i ruski predsednik Vladimir Putin planiraju sastanak na marginama samita, rekla je Bela kuća.

Izvor: N1

Pročitajte

Tijelo Navaljnog predano majci

Tijelo opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo prošle sedmice u zatvorskoj jedinici na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *