četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Region / Vučić nije želio održati sastanak bez Bosića!

Vučić nije želio održati sastanak bez Bosića!

Koliko je Vučiću bilo stalo da u Beograd dovede Mladena Bosića, najbolje ilustruje podatak da se i termin sastanka (14.30) podešavao prema dnevnom rasporedu lidera SDS-a.

Detalje sa beogradskog sastanka, održanog u četvrtak, na kojem se razgovaralo o referendumu u Republici Srpskoj, ni jedan od srpskih lidera nije želio otkriti.

Tek je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kazao je da je bio zatečen informacijama koje je čuo na sastanku, da zvaničnici Republike Srpske nisu ništa pitali zvanični Beograd kada su donosili odluku o referendumu.

Zbog čega je zaista izostala podrška referendumu iz Srbije niko od učesnika ovog sastanka nije želio da odgovori.

Pale su ružne i teške riječi pa je zato odluka Srbije da se ne miješa jedina ispravna – tako aktuelnu situaciju vidi Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

“Mislim da bi bilo zaista loše po politiku Beograda da se jasno svrstao na stranu po pitanju referenduma i mislim da je ovo dobar otklon jer je na neki način politika vraćena u okvire Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske”, kaže Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su pritisci na zvanični Beograd izuzetno veliki i potvrdio da ostaje potpuno privržen Republici Srpskoj.

“Vrijeme je izuzetno turbulentno u čitavom svijetu, a naročito u našem regionu. Srbija se trudi da vješto balansira i obezbijedi mir i stabilnost, poboljša ukupan imidž, stvori uslove za otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski boljitak”, rekao je Nikolić.

Dodikovo insistiranje na održavanju referenduma u Republici Srpskoj u velikoj mjeri je zaoštrilo odnose između njega i Vučića.

Vučić je, kako SB saznaje, na sastanku kritikovao Dodika i kazao mu da se ovaj put ne radi samo o dizanju njegovog političkog rejtinga. Srbija, kazao je Vučić, trpi velike pritiske i prijetnje sa svih strana, zbog čega ni u kom slučaju ne može podržati ovu Dodikovu avanturu. Predsjedniku Republike Srpske je rečeno da je neozbiljno ušao u priču oko referenduma, i da nije dobro procijenio posljedice njegovog održavanja.

Prema saznanjima „SB,“ Vučićev favorit u Republici Srpskoj postao je lider SDS-a, bez kojeg Vučić nije želio održati ovaj sastanak.

Koliko je Vučiću bilo stalo da u Beograd dovede Mladena Bosića, najbolje ilustruje podatak da se i termin sastanka (14.30) podešavao prema dnevnom rasporedu lidera SDS-a. On je kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH prisustvovao konferenciji zemalja Centralne i Istočne Evrope u Varšavi odakle je direktno stigao u Beograd.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *