četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Republika Srpska / Borba: Mito cvjeta dok vlast piše zakone

Borba: Mito cvjeta dok vlast piše zakone

Komisija čiji je zadatak da provodi Strategiju za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj nije zasjedala od aprila 2015, kada je i formirana.

Dok u nevladinim organizacijama i opoziciji kažu da je ovo slika i prilika kako se vlast „bori“ protiv korupcije, iz Ministarstva pravde Republike Srpske, čiji ministar predsedava Komisijom, hvale se da su nakon prve sjednice pripremili nekoliko zakona.

Oni bi trebalo da budu usvojeni do kraja godine i to je, navodno, uslov da bi Komisija mogla ponovo da se sastane. Riječ je o novom krivičnom zakonu Republike Srpske koji donosi drugačija rešenja protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je jedan od uslova za uklanjanje BiH sa „sive liste“ Savjeta Evrope.

Novina u pravnom sistenu Srpske je zakon o postupku prijave korupcije i zaštite lica koja prijavljuju korupciju kod poslodavca u javnom i privatnom sektoru.

Međutim, portparolka „Transparensi internešenel BiH“ Ivana Korajlić upozorava da to nije dovoljno i da bi se mogla ponoviti situacija sa prethodnom Strategijom čije vreme važenja je isteklo, a niko nikad nije znao šta je urađeno.

Predsednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica zatražio je da bude isključen iz Komisije, jer smatra da vlast ne radi ništa na tom polju.

Vlada je razmatrala zahtev i zaključila da on i dalje treba da ima status punopravnog člana.

“Ne pada mi na pamet. Neka oni rade svoj posao i više energije potroše da oslobode političkog uticaja pravosudne institucije”, odgovara Mihajilica.

Izvor: Blic

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *