ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Čović: 26. će biti sve isto u BiH

Čović: 26. će biti sve isto u BiH

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u ponedjeljak u Mostaru da održavanje referenduma u Republici Srpskoj neće negativno uticati na odluku Evropske unije da toj zemlji prihvati zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

” Siguran sam da što se tiče evropskog puta, na bilo koji način to (referendum) neće usporiti naš put. To se moglo vidjeti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke. U posljednjem kontaktu sa (slovačkim ministrom vanjskim poslova Miroslavom) Lajčakom sve se priprema da mi na idućoj sjednici Evropskog vijeća 20. septembra dobijemo pozitivan odgovor”, rekao je Čović u Mostaru na upit novinara može li održavanja referenduma usporiti evropski put zemlje.

Čović je naglasio da se odluke Ustavnoga suda BiH o referendumu kao i o drugim pitanjima moraju bespogovorno provoditi, ocjenjujući da održavanje izjašanjavanja o Danu Republike Srpske neće ništa dramatičnoga donijeti BiH.

“Mislim da će 26. septembra sve biti isto u BiH kao i prije”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Čović je dodao da nakon odobravanja zahtjeva za stjecanja statusa kandidata za članstvo pred vlastima BiH slijedi veliki posao nakon što zemlja dobije upitnike.

“Tek onda dolazi jedan ozbiljan posao. No, najvažnije je izbjeći političke zamke kako bi krajem iduće godine imati kandidacijski status”, istakao je Čović i pojasnio da se to razdoblje mora iskoristiti kako bi se BiH transformisala u ustavno-pravnome smislu.

“Odmah nakon izbora nastojat ću nametnuti tu dinamiku kako bi se riješila pitanja provedbe odluke Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, reorganiziranja BiH kako opet ne bi došli blizu neke sljedeće kampanje za izbore”, rekao je Čović.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *