utorak , 27 februar 2024
Home / Republika Srpska / Odluku sprovodimo kroz refererendum

Odluku sprovodimo kroz refererendum

Predsjednik Repubulike Srpske Milorad Dodik poručio je da će odluka koju narod Srpske donese na referendumu o Danu Republike imati veću pravnu snagu od odluke Ustavnog suda BiH.

Komentarišući izjavu komesara za pregovore o proširenju EU Јohanesa Hana da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati i da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu, Dodik je naglasio da je njegov ustavni zadatak da brani interese srpskog naroda.

„Narod je najjača priča. On je jača priča od Ustavnog suda i tako će odluka koju će donijeti narod na referendumu o Danu Republike imati veću pravnu snagu“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

On je pojasnio da se referendumom u Srpskoj sprovodi odluka Ustavnog suda BiH koji je rekao da Narodna skupština treba da pronađe način na koji će realizovati odluku koju je taj sud donio. „Naš prijedlog je da to bude referendumom“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da neće dozvoliti obesmišljavanje Republike Srpske.

„Mnoštvo odluka Ustavnog suda BiH godinama se ne sprovodi i niko ih ne spominje, a mi odluku Ustavnog suda sprovodimo kroz referendumsko pitanje. Narod će odgovoriti na to pitanje i ne vidim u čemu je problem i zbog čega se diže tolika galama“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o navodima visokog predstavnika u Bih Valentina Incka da se /predsjednik Srpske/ igra vatrom ako ne namjerava da odustane od referenduma, Dodik je naglasio da smatra da je Incko odavno u službi sarajevske politike.

„Da ima imalo poštenja i pravičnosti, rekao bi da se vatrom igraju oni koji su pritiscima na Ustavni sud doveli do referenduma“, zaključio je Dodik.

Izvor: Srna

Pročitajte

State Department: Odlazak Dodika kod Putina pokazuje kako je on izoliran od euroatlantske zajednice

U odgovoru se kaže kako Sjedinjene Države stoje uz narod BiH, i podržavaju sigurnu i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *