ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / USA / TRUMP Putin je puno bolji vođa od Obame

TRUMP Putin je puno bolji vođa od Obame

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin bolji vođa nego američki predsjednik Barack Obama, koristeći televizijski forum da bi pokazao sebe kao sposobnijeg za potvrđivanje američkog globalnog predvodništva.

Trump je ustvrdio u televizijskom forumu na kojem su se on i njegova demokratska suparnica Hillary Clinton pojavili jedno iza drugoga da su američkim generalima bile vezane ruke politikama Obame i Clinton, koja je bila državna sekretarka u prvom mandatu tog demokratskog predsjednika.

“Mislim da su pod vodstvom Baracka Obame i Hillary Clinton generali bili sravnjeni sa zemljom. Oni su oslabljeni do nivoa koja je sramotna za našu zemlju”, rekao je Trump na NBC-ovu forumu “Glavni zapovjednik” u New Yorku kojem nazoče vojni veterani.

Bilo je to prvi put da su se Trump i Clinton suočili na istoj pozornici otkako su u julu prihvatili nominacije svojih stranaka za izbore 8. novembra.

Clinton su ispitivali o njenom postupanju s povjerljivim informacijama dok je koristila svoj privatni email server tokom obavljanja dužnosti državne sekretarke. Direktor FBI-ja James Comey proglasio ju je “krajnje nemarnom” u postupanju s osjetljivim materijalom ali nije preporučio optužnicu protiv nje.

“Činila sam tačno ono što sam trebala i odnosim se prema tome veoma ozbiljno, uvijek sam i uvijek ću”, rekla je.

Trumpova pohvala Putinu i njegov prijedlog da Sjedinjene Države i Rusija uspostave savez kako bi porazile ISIS mogli bi izazvati čuđenje vanjskopolitičkih stručnjaka koji drže da se Moskva upliće kako bi zaustavila sirijski građanski rat.

“Ako on govori sjajne stvari o meni, ja ću reći sjajne stvari o njemu”, rekao je Trump govoreći o ruskom predsjedniku. “Svakako u tom sistemu on je vođa, daleko više nego što je naš predsjednik”.

Trump je nazivao Obamu “utemeljiteljem ISIS-a” u govorima prije nekoliko sedmica. Ta izjava izazvala je kritike što ga je natjeralo na pristup kampanji s više stege. Otada je sustigao Clinton u istraživanjima javnoga mišljenja o njihovoj popularnosti.

Trump je isto tako nagovještavao što je doznao u povjerljivim obavještajnim informacijama koje su mu američki dužnosnici davali budući je republikanski kandidat.

“Jedna stvar me je šokirala”, rekao je Trump. Doznao sam da naše čelništvo, Barack Obama, nije slijedilo ono što su naši stručnjaci… rekli da učini, i bio sam vrlo, vrlo iznenađen…Naši čelnici nisu slijedili ono što su ovi preporučili”.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *