sreda , 21 februar 2024
Home / Rusija / Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o mirovnom planu za Siriju koji će početi „prekidom neprijateljstava“ od zalaska sunca u ponedeljak.

Prema dogovorenom planu, sirijska vlada će okončati borbe u određenim područjima pod kontrolom opozicije, dok će SAD i Rusija oformiti zajednički centar za borbu sa tzv. Islamskom državom i borcima Al-Nusre.

Dogovor su, posle više neuspešnih pokušaja, protekle noći u Ženevi postigli američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

“Eksperti SAD i Rusije će raditi zajedno kako bi Daeš i Nusra bili poraženi. Želim da naglasim da dogovorene mere mogu dati rezultate samo ako sve strane u konfliktu budu poštovale svoje obaveze. Od opozicionih grupa koje žele da zadrže svoj legitimitet očekujemo da se na svaki način distanciraju od Nusre i Daeša, a od Rusije očekujemo da obezbedi da se sirijska vlada pridržava svih zahteva u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći“, izjavio je Keri.

Izvor: N1

Pročitajte

NADA-RAZOČARENJE-NADA: „Uzbudio sam se“ Amerikanac TUŽI LUTRIJU nakon što mu je rečeno da je njegov dobitak od 340 miliona dolara bio greška

Amerikanac koji je mislio da je osvojio Powerball jackpot od 340 miliona dolara tužio je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *