četvrtak , 30 novembra 2023
Home / USA / SAD: Porodice žrtava 11. septembra mogu da tuže Saudijsku Arabiju

SAD: Porodice žrtava 11. septembra mogu da tuže Saudijsku Arabiju

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete, uprkos prijetnji Bijele kuće da će staviti veto na tu mjeru.

Zakon je usvojen samo dva dana nakon 15-godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 ljudi, prenosi Beta.

Obama bi mogao da uloži veto na zakon zbog, kako se navodi, mogućeg izlaganja američkih državljana pravnim rizicima u inostranstvu, najavljuje Bijela kuća.

Administracija američkog predsjednika upozorava da bi, ako se državljanima SAD omogući da tuže Saudijsku Arabiju, ta zemlja mogla odgovoriti kontratužbom, prenosi Tanjug.

Senat je u maju jednoglasno usvojio “Akt o pravnim mjerama protiv sponzora terorizma” (JASTA), prenosi Reuters.

Protivnici tih mjera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom kao i do uzvratnih mjera na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Ranije danas, predsjednik Barack Obama je najavio da će staviti veto na takve mjere, saopštila je Bijela kuća.

Američka agencija AP navodi da su 15 od 19 otmičara aviona bili saudijski državljani, ali vlasti u Rijadu negiraju da je njihova zemlje umiješana u napade.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *