ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / Danas peta sjednica Komisije za referendum u RS

Danas peta sjednica Komisije za referendum u RS

Peta sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, kao danu tog bh.entiteta, bit će održana danas u Banjaluci.

Srpski predstavnici vlasti RS i dalje tvrde da je neophodno održati referendum, iako su najavili i izmjene Zakona o praznicima da bi se sporni Dan RS prilagodio, što je i zatraženo u odluci Ustavnog suda BiH još prošle godine.

To prilagođavanje, po najavama iz RS, moglo bi da bude na način da se ukine obaveznost obilježavanja Dana RS za sve one koji ne mogu da se identifikuju s tim praznikom.

Iz Narodne skupštine RS su ranije Ustavnom sudu BiH uputili zahtjev za preispitivanje odluke o 9. januaru, koji će ta pravosudna institucija razmatrati 17. septembra na plenarnoj sjednici.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je istakao da postoje načini da se situacija u vezi s referendumom o Danu RS riješi putem zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira BiH.

„Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro poznati – apeliramo na RS da ne održi referendum“, naglasio je Inzko, dodajući da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne, te da „nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu“.

I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS, protiv kojeg su i bošnjački predstavnici vlasti.

Prošle sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.

Sud je, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer Komisija za provođenje referenduma RS nije ovlaštena za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Izvor: N1

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *